Rapport från Kommunfullmäktige 2025-04-24

Rapport från Kommunfullmäktige 2025-04-24

Kvällens möte började med att inbjuden gäst Emma Bengtsson diakoniassistent från Höganäs församling berättade om ett spännande projekt nyckeln till frihet , ett projekt som drivs av Höganäs Kommun, Höganäs Församling och föreningen Loppan.

Det första ärendet jag var uppe i var om svar på motion från Socialdemokraterna angående arbetsskor till vårdpersonal inom Höganäs Omsorg AB 

Jag höll följande anförande : 


Ordförande, ledamöter och åhörare

Först skulle jag vilja ta upp vad detta handlar om och varför motionen är bra och att det är en viktig fråga för vårdpersonal inom Höganäs Omsorg AB. 

När det handlar om arbetsskor så handlar det om jämställdhet, rättvisa och en god arbetsmiljö. 

Ett besök på arbetsplatser i en och samma kommun kan se väldigt olika ut. 

På en manligt dominerad arbetsplats är fria arbetsskor en självklarhet. För yrkesgrupper som maskinister, anläggnings-och parkarbetare gäller Arbetsmiljöverkets regler för skyddsskor. 

Men på de kvinnodominerade arbetsplatserna måste till exempel lågavlönade undersköterskor eller barnskötare betala sina arbetsskor.

Trots att personalen under arbetstid går långa sträckor på betonggolv och asfalt, i alla slags väder och under alla årstider, med stora risker för belastningsskador, halk-och fallolyckor. 

Denna fråga är något som fackförbundet Kommunal har drivit fackligt i flera år och är en fråga som engagerar många medlemmar i Kommunal och även en fråga som då vi i Vänsterpartiet håller med om, precis som Socialdemokraterna som lagt motionen. 

Det är en fråga där olika kommuner och regioner har börjat satsa på oavsett styre.

Vill här nämna att hälen är den första kroppsdelen som tar stryk när hen går i mycket dåliga skor på hårda underlag och belastningsskador kan sätta sig i knän, höfter och ländrygg. 

Bra arbetsskor skulle på sikt ge samhällsekonomisk vinst, eftersom de skulle bidra till att minska sjuktalen och arbetsskor inom vård och omsorg är också en fråga om hygien och smittsäkerhet. 

Att satsa på arbetsskor är att satsa på en god arbetsmiljö och alla, oavsett kön, behöver bra arbetsutrustning. 

Höganäs Omsorgs ABs personal förtjänar skor av god kvalitet så att de kan utföra sitt viktiga arbete utan att riskera att utsättas för olyckor eller belastningsskador på grund av vad de har på fötterna.

Det är verkligen en arbetsmiljöfråga och något för en arbetsgivare i framkant att satsa på.

Nu kommer vi då till svaret och att då endast hänvisa till bolagets styrelse utan att säkerställa om frågan inte varit uppe där redan eller kanske till och med varit upp i facklig samverkan kan jag tycka är lite enkelt svar. 

För jag kan inte tänka något annat än att frågan har tagits upp från fackligt håll men då fått svar nej eller att något är på gång men det är bara en spekulation från mig eftersom jag inte kan tolka svaret helt. 

Om jag ska utläsa de protokoll som finns från bolaget så skulle man kunna prioritera frågan plus precis som jag kommer ta upp i nästa ärende, man antar ju en kommunal budget vart år och skulle man inte där kunna ta direktiv fast då måste det ju finnas en politisk vilja för det. 

För detta är en högst aktuell fråga för personalen.  

Jag yrkar bifall till motionen

Efter debatten så blev förslaget att avslå motionen och efter votering så var det endast Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som röstade för bifall så motionen avslogs. Ett beslut som Vänsterpartiet reserverade sig emot.

Nästa ärende jag var uppe i var om svar på motion från Vänsterpartiet avseende fria arbetsskor för personal inom förskola och fritidshem 

Jag höll följande anförande: 

Ordförande, ledamöter och åhörare 

Först skulle jag vilja ta upp vad detta handlar om och varför motionen är lagd och är en viktig fråga för personal inom förskola och fritidshem. 

De som jobbar inom förskola och fritidshem går långa sträckor varje dag och det hör till vardagen att de, precis som barnen, befinner sig utomhus flera gånger per dag och är ute i alla typer av väder.

Personalen går och står alltså mycket i arbetet. Jag pratade med en kollega idag som arbetar inom fritidshem och hon går cirka 17 000 steg per dag. 

Arbetet ställer krav på bra skor som ger det stöd som behövs. Men en bra sko kostar och tyvärr är det så att alla inte har möjlighet att lägga uppemot 1 000 kronor för en sko att ha på jobbet.

Istället köper många de skor som är billigast. Skor som slits extra mycket på jobbet. 

Belastningsskador och ont i knän, höfter, rygg, nacke och axlar beror ofta på att man har fel skor som gör att man både står och går på fel sätt.

Stadiga och fotriktiga skor motverkar dessa skador. Och det skulle även på sikt ge en samhällsekonomisk vinst, eftersom de skulle bidra till att minska sjuktalen. 

Bra arbetsskor för personal i förskola och fritidshem är även en jämställdhetsfråga. Inom mansdominerade yrken ingår oftast skor som en del av arbetsklädseln, så borde det även vara inom kvinnodominerade yrken. 

Höganäs Kommuns personal förtjänar skor av god kvalitet så att de kan utföra sitt viktiga arbete utan att riskera att utsättas för olyckor eller belastningsskador på grund av vad de har på fötterna.

Det är verkligen en arbetsmiljöfråga och något för en arbetsgivare i framkant att satsa på.

Denna fråga är något som Kommunal driver även fackligt och har gjort under flera år men som tas upp i svaret så anser arbetsgivaren att det ska vara upp till var och en enhets budget men inte på förvaltningsnivå. Ett beslut som jag tror både Kommunal och Vänsterpartiet oeniga om. Och inte bara vi utan delas av andra fackförbund inom välfärden.

Det finns de kommuner och regioner (olika styren) som infört bl.a. skobidrag och att det kan gå under förmånsbeskattas.
Men vem säger inte att man kan ordna så att skorna ska tillhandahållas av arbetsgivaren för att användas i tjänsten, utgöra arbetskläder, anpassade för arbetet, de ska vara obligatoriska att använda i arbetet och att arbetsgivarens logga syns tydligt.

Och det står inte heller i motionsvaret om det skulle tillkomma angående skatteförmånen vad den innebär mer än att den tas upp. 

En sak till och då eftersom man i motionsvaret skriver om gratis eller fria då menar man att om vi hade skrivet något annat så skulle man kunna tänka sig att ändra sig om införa bra arbetsskor för personalen? 

Men som sagt är man tydlig med vad som gäller och att precis som Kommunal tar upp att alla, oavsett kön, behöver bra arbetsutrustning så varför inte göra en prioritering, ser över budgeten (som görs varje år) och införa fria arbetsskor. 

Jag yrkar bifall till motionen. 

Efter debatten så blev förslaget att avslå motionen och efter votering så var det endast Vänsterpartiet och Socialdemokraterna som röstade för bifall så motionen avslogs. Ett beslut som Vänsterpartiet skriftligt reserverade sig emot.

Nästa ärende jag var uppe i var om svar på motion från Liberalerna avseende barnomsorg på obekväm arbetstid 

Jag höll följande anförande: 

Ordförande, ledamöter och åhörare 

Så då har Liberalerna lämnat in en bra motion som dels besvaras och dels avslås och det är såklart bra att en utredning initierades i oktober 2024 och som vi kunnat följa debatten och sett bland annat vet är att det kom beslut på flexibla öppettider i förskola och fritidshem och jo det är ett första steg.

Dock eftersom man har som förslag att avslå yrkande 4 och 5 så vet vi ju inte helt om utredningen är helt klar men det kanske man ska tolka det som? 

Men yrkandet 4 i motionen handlar ju om en centralt belägen förskola med obekväm arbetstid införs senast 1 januari 2026 som avslås.

Vi kan ju tycka att utredningen visar att behovet finns och för oss i Vänsterpartiet ser vi att tillgången till barnomsorg på kvällar, helger och nätter idag inte är tillräckligt utbyggd. 

Förskolan ska stimulera barns utveckling och lärande och är en förutsättning för att både män och kvinnor ska kunna kombinera föräldraskap och yrkesliv. 

Därför bör möjligheten att få vistas i en verksamhet av hög pedagogiskt kvalitet vara en rättighet för alla barn.  

Vänsterpartiet ser det som en självklarhet att kommunen erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid, det är viktigt ur ett arbetsmarknads-och jämställdhetsperspektiv och ur rättvisesynpunkt. 

Jag yrkar bifall på motionen 

Efter debatten så blev förslaget att avslå motionen och efter votering så var det endast Liberalerna , Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som röstade för bifall så motionen avslogs. Ett beslut som Vänsterpartiet reserverade sig emot.

Nästa ärende jag var uppe i var om uppföljning av åtgärdsplan 2024, planen för tillgänglighet och delaktighet 

Jag höll följande anförande : 

Ordförande, ledamöter och åhörare 

Det är alltid bra med uppföljning av åtgärdsplan, i detta fall planen för tillgänglighet och delaktighet – ett Höganäs för alla och jag vill tacka för uppföljningen. 

Men när jag går igenom handlingarna så undrar jag flera gånger varför funktionshinderföreningar i kommunen inte nämns alls.

Det är ju ändå ett Höganäs för alla som det handlar om och då kan jag ju tycka att man ska ta upp om dem för min uppfattning är ju att, oavsett lite eller mycket, så finns ju bland annat Kommunala funktionshinderrådet där flera föreningar deltar. 

Funktionshinderföreningarna är starkt pådrivande för att förbättra tillgängligheten i samhällsmiljön och det är ju för att göra ett Höganäs för alla precis som tanken är med planen.  

I andra sammanhang pratar man om civilsamhället och just med tanke på att planen handlar om tillgänglighet och delaktighet så ställer jag mig frågande varför funktionshinderföreningarna inte nämns alls. 

I en replik på att det skulle handla om vad de kommunala verksamheterna gjort så menade jag att det kan jag förstå på ett sätt men samtidigt när man hade en tillgänglighetsvecka så blev det faktiskt så att funktionshinderföreningarna var med dock man hade kunnat förbättra var de var.

Så det har ju funnits saker man gjort tillsammans så man hade ändå kunnat nämna funktionshinderföreningarna i planen.

Nästa ärende jag var uppe i var om revidering av Höganäs Kommun lokala ordningsföreskrifter.

Jag höll följande anförande: 

Ordförande, ledamöter och åhörare 

I sak har jag inget emot att detta ärende handlar om att korrigering av badplatsområden samt införande av hundbad på vissa platser och att då bifalla dess men det är en sak som fortfarande är kvar och jag yrkar återigen på att tredje meningen i Höganäs ordningsföreskrifter § 18 stryks. 

För det går ju att revidera ordningsföreskrifterna och det behöver inte gå långt emellan som vi kan se med detta förslag. 

Och det baserar jag på att jag anser att det är fruktansvärt inhumant med bestämmelser som förbjuder eller allvarligt byråkratiserar möjligheterna för människor i nöd att be medmänniskor om hjälp.

Att förbjuda tiggeri som symptom på fattigdom är lika stolligt som att utförsäkra sjuka och tror det ska bli friska. 

Självklart vill vi i Vänsterpartiet inte se ett samhälle där människor tvingas tigga för att klara sig för dagen. Vi har och kommer alltid arbeta för ett välfärdssamhälle där människor får stöd och hjälp och inte hamnar mellan stolarna.

Fattigdom bekämpas med en rättvis fördelningspolitik och minskade samhällsklyftor, inte med förbud. 

Jag kan tänka mig att någon här i salen tänker med vad har det med ärendet att göra? och jo så länge den raden är kvar och ärende kommer upp om de lokala ordningsföreskrifterna så kommer jag att yrka samma. 

Förbud mot tiggeri eller tillståndskrav innebär i realiteten ett förbud mot vissa individer eller grupper att vistas i en kommun och ger legitimitet för att avhumanisera ekonomiskt och utsatta grupper och människor. 

Jag yrkar på att tredje meningen i Höganäs ordningsföreskrifter § 18 styrks. 

Efter debatten yrkade Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna på att bifalla de lokala föreskrifterna men stryka tredje meningen i Höganäs ordningsföreskrifter § 18.

Förslag till beslut att behålla meningen, ett beslut som Vänsterpartiet lämnade in en skriftlig reservation emot. 

Det sista ärendet jag var uppe i var om antagande av detaljplan för del av Lerberget 49:707 i östra Lerberget där jag yrkade på samma som Liberalerna om att avslå pga det är på jordbruksmark och att det högst sannolikhet kommer öka biltrafiken. Beslut blev att bifalla , ett beslut Vänsterpartiet reserverade sig emot.

Till kommunfullmäktige lämnade vi in en interpellation till kommunstyrelsens ordförande angående att förhindra välfärdsbrott.

Skriftlig reservation ärende 12 24 april Kommunfullmäktige Höganäs Kommun 2025

Skriftlig reservation ärende 17 Kommunfullmäktige Höganäs Kommun 2025

Interpellation till kommunstyrelsens ordförande angående att förhindra välfärdsbrott

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk