Kommunalpolitik

Rapport från Kommunfullmäktige 2024-03-21

Rapport från Kommunfullmäktige 2024-03-21 

Det första ärendet jag var uppe i var svar på vår interpellation om bygglov för nybyggnation av batterilager och användning av mark.

Jag höll följande anförande:

Ordförande, ledamöter och åhörare   

Vill tacka för svaret och kan vara som sagt att placeringen denna gång är okej och verkar vara ett genomtänkt beslut.  

Dock vill jag skicka med, och just därför jag ville ställa interpellationen, om att jordbruksmark just nu inte används behöver inte vara ett argument för att det ska vara okej att anlägga verksamhet på marken. Det kan också vara så att en behöver tänka långsiktigt också och då säga nej. Och jo bra att det tas upp att utvärdera inför beslut i svaret.  

Vi kan ju komma i en situation då vi kommer behöva ta i bruk jordbruksmark som nu inte används, eftersom frågan av vikten av åkermark och jordbruksmark blivit än mer aktuell i diskussioner runt den lokala matberedskapen och vikten att stärka beredskapen och bygga samhället mer robust och då värna åkermarken.  

Som sagt vi vet inte vad klimatförändringarna kan ställa till med och det är viktigt att vi sparar jordbruksmarken för kommande generationer. Det vill jag skicka med.   

Nästa ärende jag var uppe var svar på Vänsterpartiets interpellation om personalneddragning i nattpatrullen i Höganäs kommun.

Jag höll följande anförande:  

Ordförande, ledamöter och åhörare  

Vill tacka för svaret. Det jag kan reagera på och undrar varför detta görs då jag kan se att det blir en försämring av ett arbete som har gjorts under många år och av personal som arbetat bra och tydligt och vet hur och vad en ska göra och hur arbetet sköts på bästa sätt och absolut utgått från omsorgstagarnas behov.  

En ska ändå tänka på att vårdtyngderna ökar, inte alltid hjälpmedel hemma, låga sängar och dålig tung arbetsmiljö och att öppna för ensamarbete kommer dels innebära att väntetiden kan bli längre och att det finns större risk för arbetsskador.

Och personalen kämpar och kör i ur och skur i alla väder för att vårdtagaren ska få den omsorg som behövs och att både personal och vårdtagarna ska känna sig trygga. 

I svaret står det om att det har varit uppe i samverkan (AFSAM) och kan ju nämnas som inte nämns i svaret och det är att Kommunal dels anser att man inte kan åka utan det finns risker såsom färdväg nattetid och andra säkerhetsaspekter och att Kommunal reserverade sig mot beslutat om ensamarbete för nattpatrullen. 

I riskbedömningen tas upp flera saker, som ökad säkerhetsrisk nattetid där tidigare incidenter visar på detta och att en ska komma ihåg att det är långa avstånd och att de kör över hela hemvårdsdistrikt.

Vid ensamarbete finns även ökad risk för stress, risk för att hjälp dröjer och arbetsbelastningen ökar. Och att man även ser att larm ökar och återigen jag kan tycka att om det funkat bra att inte ha ensamarbete varför då lägga till och göra enligt mig en försämring?  

En ska också tänka på att de flesta larm kan inte utföras av endast en personal och de kan både ha fasta insatser och då även flera larm varje natt.  

Borde man inte då lyssna på fack, personalen och deras erfarenheter angående risker och uppskatta deras kunskap och arbete och inte öppna för ensamarbete?  

Men återigen tack för svaret.   

Nästa ärende jag var uppe i var om godkännande av årsredovisning 2023 för Höganäs Kommun.

Jag höll följande inlägg:  

Ordförande, ledamöter och lyssnare

Jag vill också yrka bifall och tycker det låter väldigt bra. En sak jag faktiskt ta upp och det är allt är inte bra i Höganäs.

Vi har personal som kämpar, absolut, där ute men de har också dålig arbetsmiljö, de har svårt att få vikarie och de får gå in.

Jag rekommenderar flera att även göra arbetsplatsbesök eller studiebesök och träffa personal där ute så vi inte bara stå här framme och tackar men också lyssnar på hur det är där ute även bland personal och chefer. Tack
 

Under mötet röstade jag även för bifall på Liberalernas motion om tillgången till tryckta läromedel och tyckte att under ärende om uppföljning av Höganäs Kommuns integration-och mångfaldsplan (2023) att den var bra.  

Dela den här sidan:

Kopiera länk