Kommunalpolitik

Rapport från Kommunfullmäktige 23-08-31

Rapport från Kommunfullmäktige 31 augusti 2023 

Det första ärendet jag var uppe i var om svar på Vänsterpartiets interpellation angående nedskärningar inom skolan. 

Jag höll följande anförande:

Ordförande, ledamöter och åhörare   

Jag vill såklart tacka för svaret och en interpellation är ju tänkt att handla om aktuella frågor/ämnen.
Som tex att ta bort larmbilen i hemtjänsten, att låta nattpersonal köra ensam i Kullabygden eller att lägga fram ett politiskt förslag om att upphandla personlig assistans (LOV). Som jag som ledamot i ett oppositionsparti som Vänsterpartiet är just nu vill ställa istället för att lämna in en motion. 
 

Just denna interpellation handlade om att vi var oroliga över nedskärningar som kunde påverka och innebära kännbara försämringar för både personal och elever på Tornlyckeskolan som då kom tillkänna i bland annat i Helsingborgs dagblad som gjorde att jag lämnade in interpellationen.

Det är såklart bättre att kunna ha ärendet på ett kommunfullmäktige närmare när den lämnades in och det finns ett svar i handlingarna men tyvärr har ärendet blivit bordlagts sen i mars då vi haft förhinder av olika anledningar för att kunna vara samtidigt på kommunfullmäktige. 

Under tiden har jag även sett ett förtydligande från utbildningschefen Mikael Dahlberg angående skolans budget och idag har vi även fått förtydligande svar från Utbildningsnämndens ordförande Pia Möller.

För som sagt på Tornlyckeskolan vet vi att man arbetar för att barn och ungdomar ska få bästa fortsättningar för att växa och utvecklas till harmoniska och ansvarskännande människor. Det är viktigt med en personaltäthet som ger de bästa förutsättningar för att skolan ska ge eleverna den kunskap de behöver och viktigt attrahera med och jag tackar för svaret och yrkar att interpellationen anses besvarad. 

Nästa ärende jag var uppe i var svar på Vänsterpartiets motion angående huskurage.  

Jag höll föll följande anförande:  

Ordförande, ledamöter och åhörare  

Motionen om att införa huskurage handlar om vi behöver visa civilkurage och vi behöver bli fler som ser, uppmärksammar och agerar genom att visa omsorg om våra grannar.
Huskurage som metod tar sikte på att våld i nära relation aldrig ska tillåtas ske i det tysta. Det handlar om att ge fler kunskap om våldet och verktyg att agera när oron för att någon utsätts finns där. 
 

Precis som det står i motionsvaret att då genom kunskap och civilkurage komplettera polisiära och sociala insatser. 

Det känns riktigt bra att AB Höganäshem under april månad infört Huskurage och även publicerat på hemsidan i maj och att alla boende har informerats i enlighet med huskurages policy, att policy och rutiner har införts och implementerats i det interna arbetet.   

Sen är det mer en tolkning av om en ska bifalla eller besvara en motion, enligt mig är den bifallen men förslaget är besvarad så jag tackar för ett bra motionsvar och yrkar bifall men vet och förstår varför den anses besvarad.  

Fick även till mig under mötet att Höganäs Hems ordförande ville meddela att hela styrelsen stod bakom mina intuitioner och det jag ber att få gjort är redan gjort.

Beslut blev att besvara motionen.

Under ett ärende om svar på motion angående översyn av kommunala pensionärsrådet och kommunala funktionshinderrådet från Socialdemokraterna yrkade jag på att den skulle bifallas men beslut blev att avslå den. Ett beslut jag reserverade mig emot.
 

Sista ärendet jag var uppe i var om utökad borgensram för Ängelholms Flygplats AB.  

Jag höll följande anförande:

Ordförande, ledamöter och åhörare och lyssnare   

Vi behöver en omställning som tar ut en tydlig riktning och grön hållning mot hållbara sätt att bo, konsumera , transportera och förflytta oss. Vi behöver en grön omställning med digitala lösningar och en intensifierad utbyggnad och upprustning av järnvägen inte till att använda våra skattepengar till att subventionera eller öka borgensramen för flygplatsen.   

Precis som jag yrkade på avslag när beslutet togs 2020-08-27 kommer jag göra samma idag och anser att det beslutet borde inte ens ha kommit upp med tanke på det inte är en kommunal angeläget att äga flygplatser oavsett ensam eller tillsammans med andra kommuner.

Det finns fördelar med att samverka och samarbeta tillsammans flera kommuner i olika former och initiativ men att detta inte är eller var en sak som vi ska ställa oss bakom.   

Det må vara att man kan anse att nu är beslutet redan tagits i majoritet och en inte ska fortsätta men det är alltid upp till var och en hur en agerar i ärenden.
En kan säga en sak och hålla fast i det oavsett vad som än må hände under tiden till nytt eller annat beslut.  

Då Vänsterpartiet var emot affären avseende Ängelholm Helsingborg flygplats Holding AB redan 2020 och vi håller fast i det och det gäller även vid ökad borgensram.  
 

Jag yrkar avslag på att utöka Höganäs Kommuns borgensam. 

Under debatten yrkade Vänsterpartiet och Miljöpartiet på avslag och jag tog även upp under ett andra inlägg om att vi behöver flyga mindre och hellre satsa på utbyggnad och upprustning av järnvägen. Efter avslutad debatt var det dags för beslut där Vänsterpartiet lämnade in en skriftlig reservation mot beslutet att bifalla.

 

skriftlig reservation ärende 17 kommunfullmäktige 2023-08-31

Dela den här sidan:

Kopiera länk