Kommunalpolitik

Rapport från kommunfullmäktige 22-11-24

Då var det dags för att ta beslut om budget 2023 och plan 2024-2025 och detta var det största ärendet på dagordningen men vi började mötet redan klockan 10.00 då val till revisor, kommunala organ samt ägarombud vid bolagstämmor skulle väljas. 
Vänsterpartiet Höganäs har genom valteknisk samverkan med Socialdemokraterna en ersättarplats i Kommunstyrelsen denna mandatperiod istället för ersättarplatser i de två stora nämnderna Utbildningsnämnden och Socialnämnden vi hade förra valet. Dock kommer vi att följa arbetet och besluten i nämnder och utskott genom hela perioden. 
På lunchen genomfördes även val av kongressombud till Sveriges kommuner och regioner, SKR. 
Alla partier fick möjligheten att hålla varsitt lite längre inledningsanförande innan debatten.
Till mötet lämnade vi i Vänsterpartiet Höganäs in förslag på en 50 öres skattehöjning samt sänkning av arvoden för kommunpolitiker. Det gör vi för att vi vill finansiera barnomsorg på obekväm arbetstid, avgiftsfria barnkulturarrangemang, toleransresor med kommunal finansiering, socialpedagog med placering Kullagymnasiet, matdistributionen inom hemtjänst tillbaka i egen regi och sex timmars arbetsdag på någon arbetsplats i kommunen för att nämna några av våra budgetförslag.
Jag använde mig av Powerpoint och gjorde följande inledningsanförande:
Ordförande, ledamöter, åhörare och webbisar 
Då var det dags för budgetdebatt och vi vet troligen alla här att läget är tufft just nu. Inflation, ökade matpriser och ökade elpriser. Men vi vet också att det är i tider av kris som välfärden behövs som mest. Det är nu barn behöver tillräckligt många trygga vuxna i förskola och skola, det är nu det behövs fler händer i vård och omsorg, det är nu vi måste se till att behålla kvaliteten i våra verksamheter. 
Samtidigt har vi fått en blåbrun regering som lägger allt fokus på att minska resurser till välfärdens verksamheter. Sveriges kommuner och regioners begäran om 20 miljarder blev till 6 och det är rejält oroväckande vad det kommer framöver att innefatta och få för konsekvenser även för oss här i vår kommun. 
Men nu till vår kommun Höganäs och dagens förslag till budget 2023 och plan 2024-2025.
Vänsterpartiet är ett parti som arbetar för rättvisa och jämlikhet och vi vill utveckla och förbättra våra gemensamma välfärd. Vi menar att välfärden utvecklas bäst genom att vi visar tillit till personalens kunnande och engagemang. Med mindre detaljstyrning och mer personalstyrning blir välfärdsarbetena mer attraktiva och kvalitén höjs.
Det som på riktigt spelar roll för en bra välfärd är en kontinuitet i personalen. Det betyder att personalen behöver ha en bra arbetsmiljö och trivas på sitt arbete så de håller sig friska och stannar kvar på sitt jobb. Genom att fokusera på den verksamhet som finns kan det bara bli bättre.
Jag har arbetat i Höganäs Kommun från 1998 och till och med idag och vet att personalen gör ett fantastiskt arbete för våra barn, ungdomar och äldre och det gäller alla som arbetar inom våra olika förvaltningar och bolag, allt ifrån räddningstjänst till kultur- och fritid.
Ska sägas att självklart finns det bra saker i det föreslagna underlaget och bra förslag på satsningar, vision och strategier som jag som vänsterpartist håller med om och tycker är kloka . Om någon nu skulle tro något annat.
Investeringsplan är rätt stor och även här finns saker som jag tycker är bra men också förslag där vi ännu inte vet vad kostnaden blir eller om helt klart beslut blir att vi ska göra det, om ni vill att jag ska nämna något så är bland annat ny gymnasieskola i centrum eller exploateringsområde Höganäs hamn. 
Och jag vill tillägga att jag anser precis som Socialdemokraterna att vi ska stryka de två sista meningarna i tredje stycket under rubriken Medborgare på sidan 8 i förslaget. Alltså att ta bort raderna om att “ I hamnområdet ska det bli möjligt att etablera ett hotell, som placerar Höganäs som en av regionens toppdestinationer. Detaljplanen antas sommaren 2023” 
I budgeten läser vi att speciellt de olika nämnderna har fått sina ramar utökade och det är ju bra men samtidigt som de ska behålla kvalitén i verksamheterna så ska det skapas nya metoder och arbetssätt plus effektiviseras och prioriteras, som om de inte redan gör det. 
Dock bland annat Kommunal och Lärarförbundet ser en oro gällande hur utbildningsnämnden ska kunna leva upp till målen att vara en arbetsgivare i framkant samt en ökad måluppfyllelse och i ett vidare besparingsläge hyser de även en oro att personaltätheten kommer att minska. Jag kan även ha en oro om detsamma kan komma att gälla även inom socialnämnden och Höganäs omsorgs verksamheter. Det är lätt att skriva in i text om fortsatt behov av effektiviseringar men betydligare svårare att tala klarspråk om hur de ska gå tillväga och en kan inte bara lämna över det till förvaltningarna.
Det måste finnas en rimlig balans mellan överskottsmål och vad verksamheten klarar och vad som krävs för att uppnå målen i verksamheten.
Det ska faktiskt inte lämnas bort att det är människor det handlar om och inte maskiner eller kunder.
 Vad jag vill komma till, jo när budget tas och får en majoritet (även om en kan röst emot) för att antas så arbetas det utifrån den sen men har de verkligen fått de rätta förutsättningarna, är den rätt finansierad från början?
Vänsterpartiet vill härmed med våra budgetförslag påvisa att vi vill se mer för verksamheterna för visst satsa på investeringarna och det yttre men en ska också tänka på att det inre är lika viktigt om än mer viktigt för en kommun.
Och jo vet att en skattehöjning är ett sätt och det behöver inte vara det första en tänker på för en kommun, en kan ju vilja först driva för en mer statlig skattepolitik som beskattar höga inkomster, kapital, arv och förmögenheter som är i alla fall vårt huvudalternativ till en ny ekonomisk politik men med tanke på den regering vi har så är det inte direkt aktuellt just nu även om det finns behov för det. Vi har en regering som mer satsar på skattesänkningar för de rika och minskade resurser till välfärden än tvärtom som vi vill.
För Vänsterpartiet är det centralt att ett politiskt uppdrag är ett hedersuppdrag från väljare och medlemmar och att arvoden ska finnas för att ge de praktiska förutsättningarna som behövs för att utföra sitt uppdrag, inte för att berika sig på. Vi vet att arvoden har höjts och vi anser att det behövs ökade resurser till vård, skola och omsorg – inte till politikerna.
Våra budgetförslag som vi visar idag skulle bland annat ge ett första steg till barnomsorg på obekväm arbetstid, avgiftsfria barnkulturarrangemang, läxhjälp i skolan, toleransresor och ökade resurser till de två större nämnderna, utbildningsnämnden och socialnämnden och sex timmars arbetsdag också.
För det är ju lätt att säga att en inför toleransresor igen men kallar det för toleransfrämjande åtgärder och att de ska genomföras utan då rätt ekonomi för det. För skolorna ska inte behöva välja mellan dem eller annat inom deras interna budget. Det är viktigt att möjligheten till toleransresor finns där för dagens ungdomar i vår kommun just med tanke på ökad rasism och nazism. För toleransresor handlar inte bara om själva resan utan vad som görs innan, under och efter resan. 
Och det vill vi finansiera med en 50-öres skattehöjning och sänkning av politikerarvoden just för att påvisa det jag sagt tidigare. Jag yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag till budget samt bifall till våra egna tilläggsyrkande. Jag gick upp i talarstolen angående effektiviseringar, toleransfrämjande åtgärder, toleransresor , vikten av samverkan och se över fler handlingar från samverkan både lokalt och centralt i kommunen så inte bara ett protokoll finns att läsa och vilket parti vi i grunden är och vilken politik vi driver. Och att inför nästa budget kommer vi även att lämna in våra budgetförslag och yrkande redan inför kommunstyrelsen där vi denna mandatperioden sitter igen. 
Under debatten tog jag även om att som det står i Höganäs Kommuns miljöprogram så är det viktigt att miljö- och klimathänsyn ska vara en självklar del i kommunens alla beslut, för kommunens förvaltningar, nämnder, styrelser och helägda kommunala bolag precis som vi behöver verkligen komma ihåg att det akuta klimatkrisen, hotet mot den biologiska mångfalden och andra allvarliga miljöproblem finns här nu och vi behöver göra saker nu för att förändra till det bättre och inte sen. Efter avslutad debatt var det dags för beslut och där lämnade Vänsterpartiet in en skriftlig reservation mot besluten att avslå våra budgetförslag och tilläggsyrkanden.
Emma Wennerholm, gruppledare
Vänsterpartiet Höganäs

Dela den här sidan:

Kopiera länk