Kommunalpolitik
En porträttbild av Emma Wennerholm

Rapport från Kommunfullmäktige 2022-09-29

Detta var mandatperiodens sista kommunfullmäktige för mandatperioden 2018-2022 . Innan dagens möte så berättades det om den bok som vi ledamöter fick, ‘Det bästa ljus och nutidens bästa instrumenter’ av Kongl. hoffotograf Peter P.Lundh och sedan delades Höganäs Kommuns Arkitekturpris 2022 ut.

Det var få ärenden på dagordningen och det första ärendet jag var uppe om var begäran om tidigareläggning av investeringsmedel för att ta fram upphandling av vårdboende i Nyhamnsläge där jag höll följande anförande:

Ordförande , ledamöter och åhörare och lyssnare

För det första så vill jag lämna ett tips och det är att om en tar upp i en sammanfattning av ärendet att beslut har tagits så hade man även kunnat tagit med när det beslutet togs , ett tips som kan förenkla om någon är intresserad för att lätt kunna hitta i protokoll. Det görs inte alltid och jag hade uppskattat det iallafall för detta ärende.

Det är inte helt enkelt att söka på till exempel på hemsidan och ska sägas att visst jag kan leta fram men tänker på andra medborgare i kommunen som är intresserade av beslut som tas i kommunen.

Nu blev det ändå ändrat från det första förslaget som vi var kritiska emot och jag kunde efter en genomgång hitta beslut i socialnämden 2021-05-26 ( hade förhinder till mötet ) där det står att bygga nya Nyhamnsgården och att Höganäs Omsorg driver nya Nyhamnsgården  och där står att det ska skickas till kommunfullmäktige. Och att det togs beslut på kommunfullmäktige 2021-09-30 som jag yrkade bifall på.

Som sagt vi anser att det finns behov och det behövs byggas ett nytt vårdboende i Nyhamnsläge och det är bra att det även tas upp att det finns förslag till budget för projektet.

Men jag skulle bara vilja få ett förtydligande angående beslut om att det nu tas fram underlag till upphandlingen av entreprenaden men vill göra en tidigareläggning.

Det jag skulle uppskatta är om att det nämns något kort om vad den upphandlingen kan innebära och kan det finnas någon risk att det ändras mot tidigare beslut och det kan bli aktuellt med att det ändå drivs med  kommersiella intressen?

För Vänsterpartiet var och är starka motståndare till att privata utförare med starka vinstintressen ska sköta verksamheten på äldreboenden i kommunen för vi ser hellre att vi bygger en trygg äldreomsorg av hög kvalitet och utan kommersiella intressen.

Jag kan såklart förstå att ärendet kommer utvecklas vidare men jag ska också ta ställning till förslaget så därför min undran här idag.

Då jag inte kan läsa till mig det i handlingarna så vill jag ta tillfälle i akt till att fråga här idag och återkommer igen

Jag fick ett svar direkt från Kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander (M) om att det inte handlar om driften utan det handlar om byggandet av huset/byggnaden och där det finns behov av tidigare investeringsmedel än 2023 för bland annat upphandling runt arkitekt.

Jag yrkade därmed bifall till förslaget.

Emma Wennerholm gruppledare Vänsterpartiet Höganäs

Dela den här sidan:

Kopiera länk