Kommunalpolitik
En porträttbild av Emma Wennerholm

Rapport från Kommunfullmäktige 2022-08-25

På dagens kommunfullmäktige under ärende kom upphävandet av del av tomtindelning av kvarteret Vargen i Höganäs upp. Liberalerna har yrkat på återremiss i ärendet på grund av frågetecken i ärendet om vad som gäller om fällning av träd eller ej. Jag höll med i förslaget om återremiss. Yrkandet bifölls av Liberalerna, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet men inte den majoritet som behövdes så beslut blev att bifalla upphävandet. Ett beslut jag reserverade mig emot.

Under ärende avsiktsförklaring om ny båtuppställningsplats inom Höganäs hamn valde jag att inte delta i beslutet.

Under ärende om antagande av detaljplan för Thor 15m.fl  ( Kulturhuset och biblioteket ) yrkar jag på bifall som även blev beslut.

Nästa ärende jag var uppe i var om revidering av arbetsmiljöpolicy.

Jag höll följande anförande:

Ordförande. Ledamöter och webbisar

För mig är arbetsmiljö för anställda en oerhört viktig fråga. Alla människor har rätt att arbeta i en trygg och säker arbetsmiljö. Vänsterpartiet vill ha ett hållbart arbetsliv där människor orkar jobba till pensionsålder utan att slitas ut i förtid. Arbetsmiljöarbetet måste utvecklas och det är viktigt att satsa på en bra arbetsmiljö.

Jag anser att den reviderade policyn är bra och jag vill ta upp ett specifikt stycke och det är att I samverkan med våra medarbetare, skyddsombud och fackliga representanter arbetar vi kontinuerligt för att förbättra de fysiska, sociala och organisatoriska förhållandena på våra arbetsplatser.

Genom en god dialog skapar vi förutsättningar för en arbetsmiljö som främjar hälsa och förebygger olyckor. Uppföljning och kontinuerlig utvärdering av arbetsmiljöinsatserna ska vara ett naturligt inslag i alla verksamheter för att säkerställa en ständig förbättring. Det är så vi skapar en arbetsmiljö i framkant.

Det är viktigt med inkludering och att känna sig lyssnad på och med en bra arbetsmiljö så gör det både att man trivs på sitt arbete och gör att man stannar kvar och stressen minskar. Men att också komma ihåg att återkoppla så det inte bara blir en policy i en pärm.

Jag yrkar bifall på anta arbetsmiljöpolicyn för anställda och i tillämpliga delar för förtroendevalda. Och det blev även beslutet.

Det sista ärendet jag var uppe i var om revidering av alkohol-och drogpolicyn.

Jag höll följande anförande:

Ordförande, ledamöter och webbisar

Såklart det är bra med att Höganäs Kommun har en alkohol-och drogpolicy för anställda och i tillämpliga delar av förtroendevalda och att man nu har förslag på revidering av den i dagens handlingar.

Och att Höganäs Kommun ska verka för att anställda ska kunna bli från missbruk och stanna kvar i arbetet istället för att slås ut för om det skulle behövas så bra att vara tydlig redan innan.

Samtidigt som målsättningen är att förebygga och syftet är att undvika ohälsa, tillbud, olyckor och att värna om en god arbetsmiljö.

Är allt då bra med den? Jag fortsätter läsa handlingar och kommer till stycket mellan följande gäller Höganäs Kommun och ansvar och läser att man ändå vill ha kvar att man kan bjuda på alkohol om det anses lämpligt och hanteras med omdöme. Men alla ska avstå från alkohol om det finns minsta risk för att förtäringen kan komma att påverka arbetet eller säkerheten.

Att man kan tänkas bjuda på mat vid representation, kursavslutningar, personalfester eller liknande är helt okej men jag har den uppfattningen att det aldrig är rätt att Höganäs medborgarnas skattepengar ska användas till alkohol till oss själva eller våra gäster.

Det skulle gå alldeles utmärkt att kommunen inte bekostar alkohol och inte öppnar för att bjuda på max två glas vin/öl vid servering av två rätter. Och skulle man vilja ha så ska man bekosta det själv om det finns där man är.

Både Vänsterpartiet och Kommunal där jag aktiv i har en tydlig alkoholpolicy där man bekostar själv och inte bjuder på alkohol.

Eftersom jag kan tycka att i policyn trycker man på mycket att göra och ansvar men samtidigt ändå vilja kunna bjuda på alkohol blir mer som en dubbelmoral.

Så jag yrkade på att stycket skulle  strykas.

Under detta ärende var det endast jag från Vänsterpartiet som var uppe i talarstolen och efter votering där endast Vänsterpartiet, 1 socialdemokrat och 1 Miljöpartist röstade för att ta bort stycket blev det att stycket behålls i policyn. Ett beslut jag reserverade mig skriftligt emot.

Emma Wennerholm

Gruppledare Vänsterpartiet Höganäs

Dela den här sidan:

Kopiera länk