Kommunalpolitik
En porträttbild av Emma Wennerholm

Rapport från kommunfullmäktige 2021-03-25

Med anledning av rådande pandemi så var detta det andra fullmäktigemöte som genomfördes med 19 ledamöter (exklusive presidiet) och övriga ledamöter och ersättare deltog på distans via Zoom.

Inför detta kommunfullmäktige var det 23 punkter på dagordningen som skulle behandlas och det första ärendet jag gick upp i talarstolen var om godkännande av optionsavtal angående placering av nytt kulturhus/bibliotek där jag höll följande anförande:

Ordförande, ledamöter och åhörare

Vi är positiva till den föreslagna placeringen för biblioteket på Köpmansgatan dels för att det är nära nuvarande plats och det är viktigt att ha ett rätt centralt bibliotek.

Jag vill också att man ska tänka på i det fortsatta arbetet att vi gärna också ser att det undersöks vilka behov och önskemål som finns angående biblioteks- och kulturverksamheter, som till exempel att lyssna och ta in tankar och förslag från personal inom bibliotek och även andra inom kulturförvaltningen.

Som sagt det är bra att tänka på att det ska finnas tillräckligt mycket resurser till inredning. Om det nya biblioteket ska bli bra får kommunen inte snåla på inredning, möbler, bokhyllor och teknik.

Och att också ha i åtanke på de redan bra biblioteks- och kulturverksamheter vi har i vår kommun för att utöka och utveckla men ändå behålla det som vi har. Bland annat med tanke på att Höganäs Bibliotek är i topp i Skåne med både besökare och lånade böcker per invånare. Under 2020 och fortfarande så har det ställts om och arbetat för möjligheter för att låna och läsa böcker även under en pandemi. Sjävklart ska platsen vara tillgänglig för alla.

Fokusen är bibliotek och en del kommer säkert tänka bibliotek / kulturhus men samtidigt som jag nämnde tidigare inte förglömma den verksamhet som redan finns och tänka på vilka behov som finns i framtiden men inte utan att förankra av och hos de som kan verksamheterna bäst.

I det fortsatta arbetet så ska det även tänkas på läget och det eventuella problem som kan finnas men som sagt vi är positiva till förslaget så jag yrkar bifall på lagt förslag.

I debatten tog jag upp i en replik vikten av att fortsätta med att lyssna på personalen även i fortsättningen.

Nästa ärende var om godkännande av markanvisningsavtal för utveckling av Höganäs hamn där jag höll följande anförande:

Ordförande, ledamöter och åhörare

Då var vi här igen angående Höganäs hamn och för oss vill vi att hamnområdet ska vara ett område för alla i Höganäs, som ett område för rekreation, gemenskap och båtliv. Det är viktigt med platser där alla är och känner sig välkomna. Vi tycker att vårt gemensamma hamnområde är en viktig del av Högans själ och charm. Den ska kunna fortsätta användas som hamn, både som småbåtshamn och industrihamn. Så hur ska en då se på detta förslag ?

Det är oerhört viktigt att oavsett vad denna markanvisningsavtal bidrar till och hur den detaljplan som ska göras blir så är det den grunden som är viktig för oss. Det är viktigt att det blir kvar det som gör höganäs unikt och inte en del som endast är för få och minskar området för det gemensamma och blir en privatisering som stänger ute majoriteten av medborgarna.

Det är en del som kommer behövas att tänkas om och gå igenom och det är bland annat stigande hav, klimatförändringar, grundvattnet , dagvattenöversvämning , strandskyddet, trafik, tekniska förutsättningar , tillgängligheten , ekonomiska möjligheter , demografin och då antagande av detaljplan och allt som det innebär.

Jag yrkar bifall till lagt förslag men vill ändå markera just runt det som jag tar upp, att Höganäs hamn ska fortsätta vara ett område för alla, som ett område för rekreation, gemenskap och båtliv.

Under debatten som följde tog jag en replik där jag betonade att det är Vänsterpartiets politik som ligger till grund för våra förslag och vilka beslut vi tar i Kommunfullmäktige, inget annat.

Nästa ärende handlade om godkännade av försäljning av Rubinen 7 (Hultaboskolan) där jag höll följande anförande:

Ordförande, ledamöter och lyssnare

Jag kan tycka att det är återigen är oerhört lite handlingar om var detta innebär för hela kommunen och då utbildningsförvaltningen. Jag kan tycka att det blir konstigt att när en förfrågan inkommer från då ett samhällsbyggnadsbolag där det är svårt att utskilja när och till var det inkom och en får tolka utan att veta något mer än okej en fråga och vi säljer rätt direkt. Det blir tolkningen.

Och att det inte heller finns någonstans någon remiss eller skrivelse vad utbildningsförvaltningen kan tycka eller vad det skulle kunna innebära eller få för eventuella konsekvenser utan vi har diskuterat detta utan något skriftligt som en kunde läsa om tidningen.

Jag kan tycka det är en underlig runda där det mer skapar en känsla av att det är en smygprivatisering och att det skulle kunna innebära liknande som det blev för Norra hage i Viken.

Jag kan såklart ha fel och vi skulle säkert kunna ha olika uppfattningar, även då ideologiska, efter skriftligt från förvaltningen med en helhets syn men jag tycker det känns oerhört lite för att helt stå bakom denna försäljning. Och då jag saknar ett yttrande från antingen utbildningsnämnden eller utbildningsförvaltningen så yrkar jag på avslag.

Under debatten yrkade Socialdemokraterna för en återremiss av ärendet men blev att beslut skulle tas idag. När beslut skulle tas yrkade jag på avslag men efter votering blev beslutet bifall, ett beslut som jag skriftligt reserverade mig emot.

Det sista ärendet som jag var uppe var om delegation av beslutanderätt enligt Covid-19-lagen där jag höll följande anförande:

Ordförande, ledamöter och lyssnare

Som sagt jag kan förstå varför det finns en så kallad Covid-19 lag, en lag som trädde i kraft den 10 januari 2021 och gäller till och med utgången av september 2021. Vi ser nyttan med en ny lagstiftning som syftar till att minska smittspridningen i landet.

Det är viktigt att vara noga med att det ska finnas på platsen en påtaglig risk för trängsel och även att det inte innebär obefogade inskränkningar i enskildas frihet.

Det är också viktigt att en ny Covid-19 lag och även föreskrifter används med stor försiktighet även om det gäller med kort varsel och inte ska gälla längre än vad som är absolut nödvändigt.

Och vi får inte glömma i detta att för många människor är möjligheten att komma ut och röra på sig i exempelvis en park eller annat grönområde nödvändigt för att kunna bibehålla sin hälsa. Detta kan vara särskilt viktigt för barn och unga och för personer som bor och lever trångt. Om stranden, lekparken eller grönområdet i ett visst område stängs ned helt kan det leda till att personer med begränsade resurser och utan tillgång till bil blir fast i det egna hemmet utan möjlighet till lek eller motion.

Jag yrkar bifall till förslaget som även blev beslutet.

Emma Wennerholm, gruppledare Vänsterpartiet Höganäs

Avslagsyrkande ärende 17 kommunfullmäktige 2021-03-25.

Skriftlig reservation avslagsyrkande ärende 17 kommunfullmäktige 2021-03-25.

Dela den här sidan:

Kopiera länk