Kommunalpolitik
En porträttbild av Emma Wennerholm

Rapport från kommunfullmäktige 2020-05-28

På kommunfullmäktige den 28 maj fortsatte man med mindre ledamöter som man gjort på tidigare möten, alltså 21 ledamöter.

Inför detta kommunfullmäktige var det två specifika ärenden som jag redan innan förstod att det kan komma att bli debatt och repliker om och den första var om en försäljning av en fastighet / mark i Viken där jag höll följande anförande:

Ordförande, ledamöter och lyssnare

Var ska man då börja med att säga angående detta ärende speciellt med tanke om hur det har skötts på direkta motsatsen till öppenhet och transparens?

För mig handlar denna försäljning i grund och botten mot att enligt både den detaljplan som funnits och hur det har framförts bland annat genom ritningar och handlingar genom åren om att på denna fastighet skulle det byggas en kommunal förskola som skulle ersätta den mycket välorganiserade förskoleverksamheten på Norra Hage vars lokaler skulle då ersättas av denna byggnad.

Det har inte varit känt någonstans om att det inte skulle vara så, för oss i Vänsterpartiet, för personal, barn eller föräldrar på Norra Hage förskola tills det kom upp i media runt den 21-23 januari i år. Att då helt plötsligt hade ändrat sig och ville sälja till ett alternativ och vidare sen endast till en privat förskola. Självklart skapar detta mer frågor än svar och en upprördhet och debatt om hur och var detta har gått till utan att kunna hitta någon vidare skriftlig information.

I beslutsunderlaget finns köpekontraktet underskrivet från den 2019-12-12 men inte förrän beslut i planutskott den 2020-01-21 och även att köparen har haft möjlighet att besikta fastigheten och att i övrigt undersöka alla förhållanden som rör fastigheten. Detta återigen utan att vara känt.

Jag undrar såklart om man får göra på detta sätt och då tänker jag på om exploatören/köparen kan sägas utföra något som ligger i kommunens intresse och som kanske kommer att nyttjas av kommunen eller kommunmedlemmarna måste kommunen i de flesta fall låta ett upphandlingsförfarande föregå avtalet, i detta fall ett köpekontrakt.

Det är inte till mig känt att man gjort detta och då kan jag undra om varför man inte gjort det och att skulle gärna vilja veta var man kan hitta att man kan göra så som nu man lägger fram det i köpekontraktet? Och kanske även mer än bara JA.

Jag kan återigen ta upp om att jag anser att spelregler ska vara tydliga och att en process ska karaktäriseras av transparens och öppenhet.

Nu ska vi då ta beslut på ett underlag där vi ska tro att man inte har pratat om detta mer mellan 17 december 2019 till att det blev ett beslut i planutskottet 21 januari 2020 och att idag cirka 4 månader sen dess bifalla att vi säljer marken.

Enligt min mening så skulle det på denna fastighet idag kunnat vara Norra Hage förskola som varit där och det är en av den stora anledningarna till att jag yrkar på att avslå kommunstyrelsens förslag till beslut och inte godkänna upprättat köpekontrakt.

Flera partier begärde ordet och blev även flera repliker där jag tryckte på att det i grunden handlar om att just på denna mark skulle det varit en kommunal förskola, en välfungerande förskoleverksamhet som man då istället lägger ner.

Efter avslutad debatt yrkade Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna på avslag men majoritet valde istället att bifalla, ett beslut som Vänsterpartiet lämnade in en skriftlig reservation emot.

Nästa ärende som jag var uppe i talarstolen om var ett ärende om en motion om matdistributionen för äldre, en motion som varit uppe i Socialnämnden där jag yrkade på att behålla det i kommunens regi, där vi även lämnat in en insändare som blev publicerad i Helsingborgs Dagblad.

Jag höll följande anförande:

Ordförande, ledamöter och hörare

Idag ska vi ta beslut om hur man vill svara på en motion om matleverans för de äldre och är det ärende som varit uppe i Socialnämnden och vill börja med att säga att jag kommer att föreslå att motionen ska avslås.

Idag ska vi ta beslut om hur man vill svara på en motion om matleverans för de äldre och är det ärende som varit uppe i Socialnämnden och vill börja med att säga att jag kommer att föreslå att motionen ska avslås.

Detta har fungerat bra under flera år och är en uppskattad händelse under dagen för flera av de äldre i vår kommun och då även av anhöriga som kan känna sig trygga med att deras anhöriga får bra mat i samband med matdistribution från kommunen.

Genom den kommunala matdistributionen har vi säkrat så att de äldre får den näring och energi som kroppen behöver för att ge de rätta förutsättningarna som ska finnas för att de ska behålla sin ork, sina förmågor och sin livskvalitet.

Genom den kommunala matdistributionen har vi säkrat så att de äldre får den näring och energi som kroppen behöver för att ge de rätta förutsättningarna som ska finnas för att de ska behålla sin ork, sina förmågor och sin livskvalitet.

Vi hade kunnat tänka oss att se över organisationen som finns för transporten av maten, så att personalens resurser används på bästa sätt. En organisation som gör att vi både behåller matdistributionen i egen regi och ser till bland annat undersköterskornas arbetsmiljö.

Enligt vad jag kan se så handlar motionen och dess intentioner om att man vill inte ha det i kommunens regi och det är också min uppfattning efter det beslut som tagits men att det inte helt finns skriftliga underlag om hur man ska arbeta framåt.

Det blir som sagt rörigt och vad är då beslutet egentligen och så undrar man varför det har skapat en oro och man tagit ett beslut utan att tillfråga de gamla med hemtjänst när en kommun drar in möjligheten att få hem varm mat på detta sätt, det är inte samma sak som berätta efter beslut tagits och den valmöjligheten är borta.

Det blir som sagt rörigt och vad är då beslutet egentligen och så undrar man varför det har skapat en oro och man tagit ett beslut utan att tillfråga de gamla med hemtjänst när en kommun drar in möjligheten att få hem varm mat på detta sätt, det är inte samma sak som berätta efter beslut tagits och den valmöjligheten är borta.

Det blir som sagt rörigt och vad är då beslutet egentligen och så undrar man varför det har skapat en oro och man tagit ett beslut utan att tillfråga de gamla med hemtjänst när en kommun drar in möjligheten att få hem varm mat på detta sätt , det är inte samma sak som berätta efter beslut tagits och den valmöjligheten är borta.

Jag kan inte tala för varför andra partier vill genomföra denna förändring men min uppfattning är man ser det som en besparing, att man ser hellre att det ska någon annan göra istället för att se det som en trygg hemleverans av vällagad mat som något man kan välja. Jag ser det inte bara som att mat är näring utan också att det är av omtanke man haft det tidigare och inte sett en nödvändighet av att ändra.

Allt är inte bara att lägga en besparing på utan att se över alla de konsekvenser som tillkommer eller kan tillkomma. Och varför det varit uppskattat men som sagt jag ser det som en del av det vi från vår kommun kunnat tillgodosett som något bra.

Jag yrkar på att motionen avslås då jag anser att vi skall behålla insatsen i egen regi.

Efter debatt där Vänsterpartiet och Socialdemokraterna yrkade på avslag så blev ändå beslutet att man skulle anse motionen besvarad, ett beslut som Vänsterpartiet lämnade in en skriftlig reservation emot.

Ett mindre ärende var jag också uppe i talarstolen om och höll följande anförande:

Ordförande, ledamöter och lyssnare

Denna motion handlar ju inte direkt om man ska ha en konstgräsplan eller inte utan mera om man vill se en och då ser över förutsättningar för att kunna genomföra detta och det är ju också min uppfattning att det är därför man väljer att bifalla motionen. För att det då har påbörjats en utredning.

Jag kan tycka att man först tar beslut om det ska vara en konstgräsplan eller ej och då med handlingarna som bland annat tar upp miljökonsekvenser och miljöpåverkan. Då kanske någon kommer att reagera på detta inlägg och gå upp efter mig att det har vi gjort och kan ju då även berätta om var och när.

Dock i frågan här idag över om man ska ha en eller inte så tänker jag såhär eftersom det inte framkommer i handlingar om hur utredningen går och vad som kommit fram hittills och att vi i Vänsterpartiet Höganäs inte är helt övertygade om att det ska vara konstgräsplan som ska anläggas i första hand så yrkar jag på att motionen avslås.

Beslut blev att motionen skulle bifallas.

Nu var detta kommunfullmäktige det sista inför sommaren och nästa kommunfullmäktige är planerad till den 24 september och då ska vi besluta om budget 2021.

Emma Wennerholm, gruppledare Vänsterpartiet Höganäs

Skriftlig reservation avseende fastigheten Stubbarp 34-24 Viken 2020-05-28.

Skriftlig reservation avseende matdistributionen 2020-05-28.

Dela den här sidan:

Kopiera länk