Kommunalpolitik
En porträttbild av Emma Wennerholm

Rapport från kommunfullmäktige 2020-01-30

På kvällens kommunfullmäktige var det inte så många ärenden men ett stort ärende som handlade om omfördelning av investeringsmedel till den nya gymnastik- samt tennishallen där det blev en intensiv och intressant debatt. Alltid intressant också att engagerade medborgare är på plats för att lyssna, där ett 20-tal föräldrar från Norra Hage vad där på åhörarplats.

Från början var det även oklart vad som skulle vara uppe som förslag då i handlingar fanns olika förslag men blev först att det skulle vara att omfördela 10 miljoner från i investeringsmedel från Norra Hage förskola.

Jag höll följande anförande:

Ordförande, ledamöter och åhörare

Att vi vet behovet och önskan av en ny gymnastik- samt tennishall tror jag att de flesta här i salen kan hålla med om och vi har sagt Ja till en ny men samtidigt blir jag bekymrad över dagens förslag till beslut.

Såklart vi alla vet att det varit diskussioner om bland annat utformningen och behoven som finns och vad som ska innefattas i själva gymnastik- och tennishallen. Nu har det då kommit fram genom att det ska göras upphandling att det visar sig att det finns en avvikelse på 10 miljoner efter en utvärdering för det mest ekonomiska fördelaktiga anbudet.

En kan tycka både att det är en liten del i en stor investeringsbudget samtidigt som en kan tycka att det är en rätt stor skillnad men nu står vi här och då för att kunna genomföra upphandling så ska det omfördelas investeringsmedel och min uppfattning var att det från början skulle omfördelas från två olika projekt där jag hade kunnat vara positiv till att ta från projekt angående kulturhus för när jag då tolkade meningen så skulle det projektet ändå bli av.

Men att då i tjänsteskrivelsen fanns ett andra förslaget på 5 miljoner där det då skulle omfördelas från en förskola, Norra Hage, som under åren får vänta på en ny förskola och där personalen varit med i processen och sett fram emot investeringen!

Men nu har det åter igen inte varit helt klart utan nu om jag förstår så ska hela summan tas från Norra Hage förskola med oerhört lite underlag och oklarheter, där oavsett om en tycker det är olika saker som ska beslutas så handlar det ju om att det blir inte investeringsmedel på 10 miljoner till Norra Hage om dagens kommunstyrelseförslag till beslut bifalls.

När vi som politiker oavsett vi är i majoritet eller opposition ska ta beslut i kommunfullmäktige , som är kommunens högsta beslutande organ, så ska vi också kunna göra det med rätta förutsättningar. Speciellt när vi ska ta beslut angående omfördelning kan jag tycka.

Visst det kan tyckas att det endast är en omfördelning och projekt kan ända bli av men om jag som politiker ska kunna ta beslut om ett projekt som verkar ha ändras så skulle iallafall jag uppskatta om jag fick mer underlag än en mening om att Norra Hage förskolan skjuts fram på obestämd tid på grund av ett förändrat behov. Speciellt med tanke på att detta inte varit känt och vi får endast spekulera då i handlingarna inte står något mer?

Jag kan tänka mig att det finns en majoritet här som anser att det inte ska behövas eller vad ska en annars tro? Jo en kan ju tydligen få läsa det i Helsingborgs Dagblad.

Norra Hage är en förskola med engagerade pedagoger som gör sitt allra bästa för barnen, en förskola där jag som barn vill vara och där jag som föräldrar är trygg med att lämna mitt barn och där jag som personal vill arbeta.

En av de tre förskolorna som blev årets arbetslag 2019 i Viken, där Norra Hage är ett ytterst välfungerande förskoleverksamhet och då kan jag tycka att en ska arbeta för att behålla det och inte omfördela investeringsmedel från förskolan.

Att det i en kommuns investeringsbudget under året kan omfördelas är en sak men det betyder inte att en tycker att när förslag till omfördelning kommer är det som är det som är det rätta och hade i första hand yrka på avslag men kan hålla medlem 10 miljoner från kultur, sen återremittering annars återkommer jag.

I debatten var jag uppe på replik angående varför vi tycker det är dålig underlag som vi ska ta beslut om och tog även upp om att det visst har funnits ritningar angående en ny förskola och att personalen har varit med i processen.

Tryckte även på att det kan tyckas bara var en omfördelning men jag anser att visst kan en omfördela men då inte från en investering på Norra Hage och vikten av varje parti väljer att agera utifrån sina förslag även om en majoritet visar sig tycka motsatsen.

Då en majoritet röstade för omfördelningen på 5 miljoner vardera på två olika förslag och inte 10 miljoner på blev det att jag vidare yrkade på som Liberalerna på återremiss men endast Vänsterpartiet och Liberalerna som ville det så blev att beslut skulle tas på mötet.

Då yrkade jag på avslag dels på grund av oklart underlag och att man ställer en väl behövlig investering i en av våra förskolor som är oerhört välfungerande mot en behövlig satsning och investering på en ny gymnastik- samt tennishall.

Efter votering där Vänsterpartiet ensam röstade för avslag dock Liberalerna avstod så blev beslutet att 5 miljoner i investeringsmedel från kulturhus och 5 miljoner i investeringsmedel från Norra Hage förskola som jag lämnade in en skriftlig reservation mot att de avslog vårt avslagsyrkande.

Emma Wennerholm, gruppledare Vänsterpartiet Höganäs

Dela den här sidan:

Kopiera länk