Kommunalpolitik
En porträttbild av Emma Wennerholm

Rapport från kommunfullmäktige 2018-09-27

Då detta var det sista kommunfullmäktigemöte för mandatperioden 2014-2018 så var det inte så många ärenden på mötet.

Ett ärende handlade om uppföljning av miljöprogram och åtgärdsplan 2017 där Miljöpartiet yrkade på att en revidering av miljöprogrammet skulle tidigareläggas men då endast Miljöpartiet och Vänsterpartiet yrkade på bifall så avslogs det yrkandet.

Nästa ärende som jag var uppe var ärende 19 som handlade om överförmyndarverksamheten för nästkommande mandatperiod där jag höll detta anförande:

Ordförande, ledamöter och åhörare

Det är viktigt att överförmyndarnämnden får de resurser som behövs till verksamheten. Håller med Länsstyrelsen om att det är viktigt att det finns en ändamålsenlig robust organisation så att uppdraget på ett godtagbart sätt både kortsiktigt och långsiktigt fullgörs.

Som jag förstår så har verksamheten fungerat väl och jag anser att vi hellre fortsätter som vi gjort hittills men att tillräckliga resurser förs till istället för att ändra till en ensam överförmyndare. Jag anser att det skulle bli en mer sårbar organisation om verksamheten blir mer beroende av en person.

Beslut blev att informationen läggs till handlingarna men även att kommunstyrelsen ger uppdrag till kommunledningskontoret att utreda möjligheterna till finansiering av ytterligare tjänster inom överförmyndarnämnden.

Det sista ärendet jag var upp om var ärende 20 som handlade om revidering av drogpolicyn avseende barn och unga där jag höll följande anförande:

Ordförande, ledamöter och åhörare

Tycker absolut att revideringen av drogpolicyn avseende barn och unga är bra. Dock skulle vilja skicka med inför arbetet med folkhälsoplan för kommunen att beslutet om att kommunala arrangemang som riktar sig till barn och/eller unga ska vara alkohol och narkotikafria kunde även gälla alla kommunala arrangemang.

Inför mötet hade jag även till kommunstyrelsens ordförande skickat in en enkel fråga om varför inte mötestider och kallelser för kommunens utskott läggs ut på Höganäs kommuns hemsida.

Min tolkning av Peter Schölanders (M) svar är att det dels beror på att det kan finnas sekretessbelagda handlingar och dels att det är första gången ett ärende bereds. I utskotten så bestäms det om ett ärende ska gå vidare eller ej till exempel till kommunstyrelsen så därför inte kallelser på samma sätt som till en nämnd. Kan vara att vi får återkomma just runt den delen men det kommer att läggas till mötestiderna på hemsidan.

Jag vill tillägga att det är min tolkning av det muntliga svar jag fick på mötet för en enkel fråga behöver inte besvaras skriftligt.

Emma Wennerholm, gruppledare Vänsterpartiet Höganäs

Klicka här för att läsa Enkel fråga om information om utskottens möten på Höganäs kommuns hemsida.

Klicka här för att hitta information om kommunfullmäktiges möten, kallelser och protokoll på Höganäs kommuns hemsida.

Dela den här sidan:

Kopiera länk