Rapport från kommunfullmäktige 2020-09-24
Kommunfullmäktige skulle ta det viktigaste beslutet detta år, budget 2021 och plan 2022-2023 och detta var det största ärendet på dagordningen och just därför började vi redan klockan 13:00. På detta kommunfullmäktige var det också första gången på ett tag som alla ordinarie var kallade och ersättare satt i ett annat rum. Man hade också ordnat med möbleringen så vi kunde sitta med bra avstånd med tanke på rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.
Alla partier fick möjligheten att hålla varsitt lite längre inledningsanförande innan debatten. Till mötet lämnade vi in förslag på 50 öres skattehöjning och sänkning av arvoden för att finansiera till exempel barnomsorg på obekväm arbetstid, avgiftsfri frukost i skolan, avgiftsfria barnkulturarrangemang, läxhjälp i skolan, toleransresor, matdistributionen inom hemtjänsten tillbaka i egen regi, behålla utdelningen i Höganäs hem och sex timmars arbetsdag på någon arbetsplats i kommunen för att nämna några av våra budgetförslag.
Jag använde mig av PowerPoint och gjorde följande inledningsanförande:
Ordförande, ledamöter, åhörare och webbisar
Då var det dags för budgetdebatt igen men det har verkligen varit ett speciellt år och arbetet runt denna budget har inte varit det mest enkla eller med de rätta förutsättningarna, som till exempel en vecka mellan mindre till mer.
Dels vet vi alla att vi lever med en pandemi och att alla våra verksamheter har arbetat intensivt och följt de rekommendationer som funnits. Speciellt de verksamheter inom vår gemensamma välfärd och då extra specifikt inom socialförvaltningen som gjort ett fantastiskt arbete, både kortsiktigt och långsiktigt.
Såklart kan jag förstå att majoriteten vill nog inte heller arbeta med att lägga fram ändringar samma dag men samtidigt försvårar det även för oss i oppositionspartierna.
Jo det är såklart bra att det kommer mer satsningar från staten men samtidigt så har jag en oro över att det tas upp om siffror men att jag inte kan hitta en självklarhet att det kommer att gå till välfärden. Utan ser risker på att det kan gå till något helt annat som till exempel finansiera en flygplats eller endast täcka upp eventuella underskott och riskerar att det då blir besparingar istället med konsekvenser för våra verksamheter och mindre kvalitet och en sämre arbetsmiljö för vår personal.
Jag har arbetat i Höganäs kommun från 1998 och till och med idag och vet att personalen gör ett fantastiskt arbete för våra barn, ungdomar och äldre och det gäller alla som arbetar inom våra olika förvaltningar, allt ifrån räddningstjänst till kultur och fritid.
I budgeten läser vi att speciellt de olika nämnderna har fått sina ramar utökade bland annat för löneökningar, inflation, volymökningar och satsningar och det är ju bra men samtidigt som de ska behålla kvalitén i verksamheterna så ska det skapas nya metoder och arbetssätt plus effektiviseras och prioriteras och bland annat Kommunal och Lärarförbundet ser en oro över att föreslagen budgetram i utbildningsnämnden inte räcker.
När det pratas om effektiviseringarna så kan jag ju undra hur effektiv en människa ska bli och om det handlar om hur mycket snabbare man kan byta en blöja på ett barn från ett år till ett annat eller med hur många sekunder kan hemtjänstpersonalens toalettbesök förkortas så tror jag att det kommer mer bidra till att personal tvingas öka tempot i arbetet med uppenbar risk för att den arbetsrelaterade ohälsan ökar.
För samtidigt som det ställs konstanta krav på att effektivisera så ser vi ju inte direkt att det ställs samma krav på resurser från majoriteten och då kommer det i längden bidra till en sämre kvalité men på bekostnad av personalens arbetsmiljö. Alltså effektiviseringar kommer leda till besparingar och nedskärningar som jag ser på det.
Det är lätt att skriva in i text om fortsatt behov av effektiviseringar men tydligen svårare att tala klarspråk om hur de ska gå tillväga och en kan inte bara lämna över det till förvaltningarna. Det måste finnas en rimlig balans mellan överskottsmål och vad verksamheten klarar och vad som krävs för att uppnå målen i verksamheten.
Det ska faktiskt inte glömmas bort att det är människor det handlar om och inte maskiner.
Vad jag vill komma till, jo när budget tas och får en majoritet (även om en kan rösta emot) för att antas så arbetas det utifrån den sen men har de verkligen fått de rätta förutsättningarna, är den rätt finansierad från början?
Vänsterpartiet vill härmed med våra budgetförslag påvisa att vi vill se mer för verksamheterna för visst satsa på investeringarna och det yttre men en ska också tänka på det inre är lika viktigt om än mer viktigt för en kommun.
Vänsterpartiet är ett parti som arbetar för rättvisa och jämlikhet och vi vill utveckla och förbättra vår gemensamma välfärd.
Vi menar att välfärden utvecklas bäst genom att vi visar tillit till personalens kunnande och engagemang. Med mindre detaljstyrning och mer personalstyrning och mer personalinflytande blir välfärdsarbetena mer attraktiva och kvalitén höjs.
Det som riktigt spelar roll för en bra välfärd är en kontinuitet i personalen. Det betyder att personalen behöver ha en bra arbetsmiljö och trivas på sitt arbete så de håller sig friska och stannar kvar på sitt jobb. Genom att fokusera på den verksamhet som finns kan det bara blir bättre.
För Vänsterpartiet är det centralt att ett politiskt uppdrag är ett hedersuppdrag från väljare och medlemmar och att arvoden ska finnas för att ge de praktiska förutsättningarna som behövs för att utföra sitt uppdrag, inte för att berika sig på. Vi vet att arvoden har höjts och vi anser att det behövs ökade resurser till vård, skola och omsorg – inte till politikerna.
Våra budgetförslag som vi visar idag skulle bland annat ge ett första steg till barnomsorg på obekväm arbetstid, avgiftsfria barnkulturarrangemang, läxhjälp i skolan, toleransresor och ökade resurser till de två större nämnderna, utbildningsnämnden och socialnämnden och jo sex timmars arbetsdag också.
Och det vill vi finansiera med en 50 öres skattehöjning och sänkning av politikerarvoden just för att påvisa det jag sagt tidigare.
När alla partierna hade haft sina inledningsanförande så började debatten.
Jag gick upp i talarstolen angående effektiviseringar, matdistributionen inom hemtjänsten, budgetarbete och samarbeten och statsbidrag. Jag tog även replik om vårt budgetförslag och att berömma hyresgästföreningens kampanj mot dubbelbeskattningen och för att behålla de fyra miljonerna inom Höganäshem och att då satsa på förvalta och underhålla bostäderna istället.
Efter avslutad debatt var det dags för beslut och där lämnade Vänsterpartiet in en skriftlig reservation mot besluten att avslå vara budgetförslag och tilläggsyrkanden.
Jag var även upp och yrkade på bifall till Socialdemokraternas motion om inrättande av vård- och omsorgsprogram men beslut blev att den avslås. Ett beslut som jag reserverade mig emot.
Emma Wennerholm, gruppledare Vänsterpartiet Höganäs
…
Vänsterpartiets budgetförslag 2020-09-24.
Skriftlig reservation 2020-09-24.