Rapport från kommunfullmäktige 2018-12-13
Då var det dags för årets sista kommunfullmäktige som började med utdelningen av Höganäs Kommuns miljöstipendium som gick till Höganäs AB som sen vidare valde att skänka summan till Jonstorp Scoutkår som de tycker gör ett fantastiskt arbete för barn och ungdomar i hela kommunen. De arbetar med miljön och den personliga utvecklingen och ledarskap.
Innan mötet sen skulle börja så var Naturskyddsföreningen Höganäs uppe i talarstolen för att tacka partierna för deras medverkan i enkäten om kommunens miljömål och vi fick boken Klimatsmart vardag. De tog även upp att vi skulle boka in söndagen den 17 mars 2019 då Naturskyddsföreningen arrangerar en Klimatdag på Tivolihuset.
Mötet började med två ärenden om intern kontroll där jag tog upp att jag tycker det är bra bland annat för att även om en kan tycka att vi ska ha och att vi har koll på rätt mycket så är intern kontroll ett verktyg för att ändå se risker, sannolikhet, konsekvens, vad som ska kontrolleras och uppföljning på saker i vår kommun. Jag kan ju inte ta med allt men vill här nämna risker som är bra att vi har koll på i den interna kontrollen: obetalda leverantörsfakturor, att representation inte redovisas rätt, kreditkort, kommunens inköp, ogiltiga avtal, risk för förlorad kompetens, GDPR, personalrekrytering, hälsovård personal, upphandling, skyddad identitet bland annat.
Ett av de större ärenden på kvällens möte var den om Höganäshems försäljning av Olympia 14 och 15 där jag gjorde följande anförande:
Ordförande, ledamöter och åhörare
Rätten till bostad är stadgad såväl i FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna som i svensk grundlag. Nu är det dags att leva upp till lagen. Men det krävs en ny bostadspolitik som kan möta de utmaningar vi står inför i form av bostadsbrist, bostadssegregation och klimatomställning – en bostadspolitik som tar ansvar för att bygga bort bostadsbristen, bryta bostadssegregationen och minska bostadssektorns klimatpåverkan. Det kräver en bostadspolitik med högre ambitioner där kommunen tar ett större ansvar än idag.
I dag råder bostadsbrist i en majoritet av landets kommuner. Bristen på bostäder begränsar människors frihet och i förlängningen samhällets utveckling. Det saknas framför allt hyresrätter med rimliga hyror, något marknaden inte klarar av att bygga på egen hand. Bostadsbristen ska byggas bort med en politik för ökat bostadsbyggande, med fokus på miljövänliga hyresrätter med rimliga hyror, inte genom försäljning eller omvandling av allmännyttan.
Vänsterpartiet menar att alla människor ska ha möjlighet att leva i bra bostäder till rimliga kostnader i en miljö där en kan känna sig trygg. Så är det inte i dag i bostadsbristens Sverige.
Bostaden har gått från att vara ett gemensamt projekt till en privatsak, från en social rättighet till ett investeringsobjekt på en marknad. Resultatet är tydligt: det har under lång tid byggts för lite, för sakta och för dyrt. Nu sjunker efterfrågan på dessa bostäder men behovet av nya bostäder, framförallt hyresrätter, är fortfarande mycket stort. Marknadens ensidiga vinstintresse, i stället för socialt ansvarstagande, har återigen visat sig stå i vägen för att lösa bostadsbristen för flertalet medborgare.
För mig visar det här på att en byter långsiktiga intäkter mot en kortsiktig försäljningsvinst, vilket urholkar det kommunala bostadsbolaget på sikt. När sålda fastigheter ska renoveras av privata aktörer är det inte helt ovanligt att fastigheterna lyxrenoveras för att möjliggöra stora hyreshöjningar. Vi i Vänsterpartiet värnar hellre hyresrätten som bostadsform och särskilt värnar vi allmännyttan. Det är viktigt att vi värnar hyresrätten som bostadsform, eftersom en fungerande bostadsmarknad kräver att vi har en väl avvägd blandning av upplåtelseformer. Vi anser att vi behöver återupprätta en solidarisk bostadspolitik och stoppa en utförsäljning av våra gemensamma tillgångar.
Dock är det kanske inte så förvånade att en majoritet i denna sal väljer att sälja ut lägenheter ur allmännyttan med tanke på att fem partier igår även godkände en budget som drar in det statliga investeringsstödet för anordnade av hyresbostäder och bostäder för studerande som skulle ha kunnat ge oss bostäder med rimliga hyror.
För vi ska komma ihåg att det är kommunfullmäktige som är högsta beslutande organ i vår kommun dock kanske skulle upplysas lite mer om det, dels för att skapa debatt här i salen, få fler medborgare att lyssna och engagera sig, dels för att förstå gången till exempel med att det är kommunstyrelsen som kan lägga förslag till beslut, inte de som tagit beslut redan oavsett vad media skriver, vad som står på kommunala hemsidor eller vad folk i allmänhet tror och oavsett tre partiers majoritet i den här salen eller hur valet gick. Det är viktigt för demokratin.
Jag yrkar på avslag att godkänna Höganäshems försäljning av Olympia 14 och 15.
Efter en debatt som var lite längre än vanligt så yrkade endast Vänsterpartiet och Socialdemokraterna på avslag så beslut blev att bifalla, ett beslut som Vänsterpartiet och Socialdemokraterna reserverade sig emot.
Näst sista ärendet handlade om förslag till folkhälsoprogram där jag höll följande anförande med fyra tilläggsyrkande:
Ordförande ledamöter och åhörare
Förslaget till folkhälsoprogrammet är bra men jag skulle vilja yrka på några tillägg under målområdena:
Under DET TIDIGA LIVETS VILLKOR: att det ska finnas ett lättåtkomligt samtalsstöd, en första linjens stöd för att fånga upp unga med psykisk ohälsa.
Detta för att psykisk ohälsa är alltför vanligt både bland pojkar och flickor. Skolan och elevhälsan har en central roll i att identifiera ohälsa och ge stöd. Det arbetet ska ske i nära samarbete med sociala myndigheter. Samhället måste bli bättre på att förstå och förebygga den psykiska ohälsan. Det är viktigt att vi snabbt upptäcker psykisk ohälsa och därför ett lättåtkomligt samtalsstöd under målområdet.
Under ARBETE, ARBETSFÖRHÅLLANDE OCH ARBETSMILJÖ: att genom en bra personalpolitik och ett aktivt arbetsmiljöarbete förebyggs ohälsa och att inflytande och egenkontroll över arbetet, rimliga arbetstider med möjlighet till återhämtning är viktigt precis som en bra företagshälsovård.
Under LEVNADSVANOR: att kommunens representation ska vara alkoholfri samt att alla kommunens arrangemang ska vara fria från alkohol och andra droger. Detta för att vuxenvärlden måste föregå med gott exempel vad gäller bruk av alkohol och andra droger när det gäller kommunens arrangemang internt och externt. Och att vi i Vänsterpartiet har den uppfattningen att det aldrig är rätt att Höganäs medborgares skattepengar ska användas till alkohol till oss själva eller våra gäster.
Men då kommunfullmäktige valde att avslå dessa fyra tilläggsyrkande lämnade jag in en skriftlig reservation mot att våra tilläggsyrkande blev avslagna.
Då detta var sista kommunfullmäktige för 2018 vill jag önska er alla en god jul och ett gott nytt år. Under 2019 kommer jag fortsätta representera Vänsterpartiet i kommunfullmäktige och jag kommer även vara ersättare i socialnämnden. Inger Nilsson kommer vara ersättare i utbildningsnämnden.
Emma Wennerholm, gruppledare Vänsterpartiet Höganäs
Avslagsyrkande ärende 9.
Reservation ärende 9.
Tilläggsyrkande ärende 15.
Reservation ärende 15.
Helsingborgs Dagblad rapporterar från kommunfullmäktige 2018-12-13.