Rapport från kommunfullmäktige 2018-11-08
Kommunfullmäktige skulle ta det mest viktiga beslutet detta år, budget 2019 och plan 2020-2021, och var nästan det enda ärendet på dagordningen. Alla partier fick möjligheten att hålla ett cirka 10 minuter inledningsanförande.
Till mötet lämnade vi in förslag på en 50 öres skattehöjning och sänkning av arvodena för att finansiera till exempel barnomsorg på obekväm arbetstid, avgiftsfri frukost i skolan, avgiftsfria barnkulturarrangemang, läxhjälp i skolan, toleransresor, avskaffa delade turer och 6 timmars arbetsdag på någon arbetsplats i kommunen för att nämna några av våra tilläggsyrkanden.
Jag använde mig av PowerPoint och gjorde följande inledningsanförande:
Ordförande, ledamöter och åhörare
Då var dags för årets viktigaste och största beslut som ska tas. Jag flyttade själv till Höganäs för 20 år sen och har inte ångrat mitt beslut även om de småländska skogarna är oerhört vackra och trivdes i Bredaryd också.
Jag har arbetat i kommunen från och till under de åren och vet att personalen gör ett fantastiskt arbete för våra barn, ungdomar och äldre och det gäller alla som arbetar inom våra olika förvaltningar. Människor som är där morgon, dag, kväll och natt och tack för det såklart.
I budget kan vi läsa och se att de ekonomiska förutsättningarna innebär att en hållbar och god ekonomisk hushållning kommer att upprättas och att det är en budget som håller de finansiella målen och inriktningar som de styrande partierna vill se.
De olika nämnderna har begärt extra finansiering och de har fått det, en del förslag ur fond och en del förslag övrigt och det är ju bra men vi vet ändå att de inte har fått helt det extra som de begärt och det kan ju få en att fundera. Som till exempel de stora nämnderna där det ändå finns en skillnad på ca 2,4 miljoner till utbildningsnämnden och socialnämnden 4 miljoner.
Vad vill jag komma till, jo när budget tas och får en majoritet (även om en kan rösta emot) för att antas så arbetas det ju utifrån den sen men har de verkligen fått de rätta förutsättningarna.
Vänsterpartiet vill härmed med våra budgetförslag och tilläggsyrkande påvisa att vi vill se mer för verksamheterna för visst satsa på investeringarna och det yttre men en ska också tänka på att det inre är lika viktigt om än inte mer viktigt för en kommun.
Vänsterpartiet är ett parti som arbetar för rättvisa och jämlikhet och vi vill utveckla och förbättra vår gemensamma välfärd.
Vi menar att välfärden utvecklas bäst genom att vi visar tillit till personalens kunnande och engagemang. Med mindre detaljstyrning och mer personalinflytande blir välfärdsarbetena mer attraktiva och kvalitén höjs.
Det som riktigt spelar roll för en bra välfärd är kontinuitet i personalen. Det betyder att personalen behöver ha en bra arbetsmiljö och trivas på sitt arbete så de håller sig friska och stannar kvar på sitt jobb. Genom att fokusera på det och fokusera på den verksamhet som finns kan det bara bli bättre, inte genom att göra besparingar och nedskärningar som bidrar till mer stress och sämre arbetsmiljö, som kanske är så detaljerat i denna budget men nämns ända om de så kallade effektiviseringarna.
För Vänsterpartiet är det centralt att ett politiskt uppdrag är ett hedersuppdrag från väljare och medlemmar och att arvoden ska finnas för att ge de praktiska förutsättningarna som behövs för att utföra sitt uppdrag, inte för att berika sig på. Partistödet har höjts och även arvoden har höjts plus att stöd för politiska sekreterare lagts till. Vi behöver ökade resurser till vård, skola och omsorg – inte till politikerna.
Våra förslag och tilläggsyrkande som vi visar idag skulle bland annat kunna ge ett första steg till barnomsorg på obekväm arbetstid, ökat anslag till kostavdelning, särskolan, pedagogisk omsorg och Kullagymnasiet, avgiftsfria barnkulturarrangemang, toleransresor, avskaffa de delade turerna, ökad bemanning inom vård, skola och omsorg och ökade resurser till de två stora nämnderna, utbildningsnämnden och socialnämnden och jo 6 timmars arbetsdag också.
Och det vill vi finansiera med en 50 öre skattehöjning och sänkning av politikerarvoden just för att påvisa det jag sagt tidigare.
När alla partierna hade haft sina inledningsanförande så började debatten.
Jag gick upp på replik om vår skattehöjning, heltid som norm, angående vinster i välfärden, om skillnaden med att vara överens och inte överens i samverkansförhandling med de fackliga organisationerna och till slut förklara beslut i regionen. Repliker ska oftast vara korta och ge ett kort svar på när någon annat parti nämner Vänsterpartiet i debatten. Efter avslutad debatt var det dags för beslut och där lämnade Vänsterpartiet in en skriftlig reservation mot besluten att avslå våra budgetförslag och tilläggsyrkanden.
Emma Wennerholm, gruppledare Vänsterpartiet Höganäs
Läs Vänsterpartiet Höganäs budgetförslag:
Antagande av Budget 2019 och Plan 2020-2021 Avslagsyrkande Höganäshem
Antagande av Budget 2019 och Plan 2020-2021 Skattesats
Budgetförslag Avgiftsfri frukost
Budgetförslag Barnkulturarrangemang
Budgetförslag Läxhjälp inom skolan
Budgetförslag Pedagogisk omsorg
Budgetförslag Teknik- och fastighetsförvaltning
Budgetförslag Barnomsorg på obekväm arbetstid
Budgetförslag Sex timmars arbetsdag
Budgetförslag Utöka Socialnämndens ram
Budgetförslag Ökade resurser till Utbildningsnämnden
Budgetförslag och tilläggsyrkande kostnader 2018-11-08
Finansiering av Vänsterpartiets budgetförslag 2018-11-08
Skriftlig reservation ärende 7 2018-11-08
…