Kommunalpolitik

Rapport från Kommunfullmäktige 2024-06-13

Rapport från kommunfullmäktige 2024-06-13

Med målet att nå ut med kommunfullmäktige till medborgarna på ett nytt sätt har tanken varit att Höganäs Kommunfullmäktige då och då kommer hålla sina möten ute i olika kommundelar.

Hittills hade det varit i Lerbergets hamn , Jonstorp och detta möte var tredje gången och vårens sista sammanträde och vi var i hamnen i Viken. 

Det var inte så många ärenden denna gång men det stora ärendet var om utveckling av ny gymnasieskola i Höganäs. 

Jag höll följande anförande: 

Ordförande, ledamöter, åhörare och lyssnare

Det må vara att man har diskuterats om placering av gymnasieskolan i vår kommun under en lång tid och kan ju ta upp att jag tror alla partier här representerade håller med om att vi ska ha en gymnasieskola i Höganäs Kommun oavsett närheten till Helsingborg eller Ängelholm.

Det är vår uppfattning iallafall och det vill vi absolut och kan ju berätta att jag gick kanske inte själv på Kullagymnasiet då jag flyttade hit efter min student från Finnvedens Gymnasium  i Värnamo men jag hade möjligheten att gå Komvux på Kullagymnasiet. Jag lärde mig så mycket och trivdes där.

Även om vi här ska fortsätta diskutera ärendet utveckling av ny gymnasieskola eller ej så vill jag ända ta upp att jag är oerhört stolt över kommunens gymnasium där Kullagymnasiet drivs och innehåller fullt av engagerade och motiverade lärare, personal och elever.  

En ska inte underskatta att en fördel med en mindre skola är det nära samarbetet mellan lärare och elever.

Det jag fått till mig är att de som jobbar på Kulla arbetar med stort engagemang för att elever ska nå sina mål och förverkliga sina drömmar och att man gillar sin skola.

Vi från Vänsterpartiet har varit med i de flera, om än kanske inte alla, diskussioner om ny gymnasieskola eller ej och då samma runt placeringen dock det har inte varit helt klart var under tiden och det kan ju ha sina förklaringar.

Ett ärende ska ju gå igenom olika moment tills det kommer förslag till beslut.  

Redan där man är nu så uppfattas det att det finns bra kommunikationer och närheten till strand och centrum finns ju där också.
Jag kan hålla med om att det som nämns att om man vill ha en gymnasieskola i tiden så kan den ligga på nuvarande plats anpassa Kullagymnasiet för gymnasieskolans nya behov men ändå behålla bevara sitt tidstypiska utseende från 1960-talet.  

En kan kombinera både nytt och gammalt.
En ska komma ihåg att det är utbildningar och vilka program som finns och då innehållet som gör att en söker dit, inte endast för att något blir helt nytt.
Och en ska inte underskatta kunskapsrykte.  

Sen kan jag förstå att man har sett över konsekvenser över vad som skulle innebära för nuvarande lokaler, alltså Kullagymnasiet och visst jag kan förstå att det finns behov runt Tornlyckeskolan, idrottshall, anpassad grundskolan, kommunal vuxenutbildning, resursskola men borde inte de separeras och diskuteras mer grundligt? 

Om jag fattat handlingar rätt så går man även lite ifrån detta med att en grundskola i vår kommun är en skola som går från förskoleklass till och med årskurs 9 på samma plats men här är förslag att de delas upp? ger ju mig några funderingar, rätt eller fel? Jag fick svar direkt efter att det var inte så det är tänkt med förslaget.

Sen kan man ju också ha funderingar på om detta är rätt prioriterat med ny gymnasieskola centralt med troligen rätt ökade ekonomiska konsekvenser för det är ju rätt rejält vad det kostar.

Då kanske man skulle mer gått på Alternativ A som är ny grundskola och anpassa Kullagymnasiet för gymnasieskolans nya behov som yrkats idag.

Som jag sagt vid tidigare rätt stora beslut så vet jag redan nu att vi inte kommer tycka lika här idag och vissa kommer tycka lika och dels debattera och rösta efter det.
Så är det i en demokrati och i en församling som kommunfullmäktige.  

Och efter gått igenom de handlingar som funnits och finns idag så landar vi att vi yrkar på Alternativ A och yrkar avslag på lagt förslag till beslut.

Under debatten var det först Socialdemokraterna som la förslaget om alternativ A och det var flera andra partier förutom då Vänsterpartiet som debatterade för det.

Under debatten var jag även uppe om att vi kan tycka olika men det också viktigt hur man framför sina argument mot varandra och att tänka på som politiker hur en gör det på bästa sätt.

Efter debatten blev förslag till beslut att bland annat bygga ny gymnasieskola i centrala Höganäs och avslå Alternativ A.  Ett beslut som Vänsterpartiet reserverade sig emot och även Socialdemokraterna , Liberalerna och Centerpartiet gjorde det.

Nästa Kommunfullmäktige är torsdagen den 29 augusti så jag önskar er alla en trevlig sommar mvh gruppledare och ledamot för Vänsterpartiet Emma Wennerholm

Skriftlig reservation ärende 6 Kommunfullmäktige 2024-06-13

Dela den här sidan:

Kopiera länk