artikel

Rapport från Informationsmöte 23 maj om EU valet och anförande från Vänsterpartiet om våra viktiga valfrågor

Under vecka 21 går startskottet för EU valet i Höganäs för att rösta i Europaparlamentsvalet (EU-valet) är ju hens chans att påverka riktningen och besluten som formar hens framtid i Höganäs och Europa.

Den 9 juni 2024 är det EU-val i Sverige, men redan vecka 21 går startskottet för en rad aktiviteter i sann EU-anda i Höganäs kommun.

Bland annat ett demonstrationståg 23 maj genom centrala Höganäs för att uppmana medborgare i Höganäs att rösta och där Inger Nilsson från Vänsterpartiet Höganäs deltog.

Och den 23 maj mellan 17.00-18.30 anordnade Höganäs Kommun ett informationsmöte i Sessionssalen vid stadshuset. Jenny Tellström och Tilde Griwell från Europa Direkt medverkade och de politiska partierna gav en kort presentation av sina kärnfrågor inför valet.

Emma Wennerholm från Vänsterpartiet Höganäs höll följande anförande / presentation :

Klimat, välfärd och framtidstro

Om du vill se en mer rättvis och solidarisk utveckling i Sverige och världen, så ska du rösta på Vänsterpartiet i EU-valet.

Det går att ställa om vårt samhälle för att hejda klimatkrisen. Det går att förbättra välfärden, bygga bra bostäder och skapa trygga jobb.

Vi kan bygga en mer jämlik värld, bekämpa krig och konflikter och stärka demokrati och mänskliga rättigheter.

Men då måste vi ändra riktning på politiken. Bort från högerpolitikens blinda tro på att marknaden ska lösa allt, till att politiker istället tar ansvar för att skapa välstånd och välfärd som kommer alla till del.

Vi vill se en stark välfärd som gör att samhället fungerar där vi vill bygga ett samhälle som styrs av omtanke och ansvar istället för marknadskrafter och vi säger nej till att ge EU mer makt över Sveriges ekonomi och välfärd och vi anser inte att Sverige ska ha euro som valuta.

Vi vill ha bra löner och arbetsvillkor med kollektivavtal och vi tar alltid strid för alla som arbetar, vi röstar emot alla förslag som kan försämra fackens rättigheter och vi driver på förändring för bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor.

Vi vill försvara demokratin för ett rättvist och fritt samhälle bland annat genom att kräva mer öppenhet och insyn i hur EU fattar beslut.
Vi vill bekämpa rasism och främlingsfientlighet.

Vi vill stärka kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar och kämpa för kvinnors rätt till jämställda löner och frihet från våld.

Och vi vill jobba för hbtqi-personers rätt att bilda familj och leva i trygghet.

Politiken måste ta ansvar för klimatet för om vi människor ska kunna leva i välstånd och trygghet måste vi bromsa klimatförändringarna nu.

Klimatkrisen är global och måste lösas med globala överenskommelser.

Vi vill satsa på klimatomställningen där bland annat bygga ut järnvägen och energieffektivera våra bostäder och vi anser att EU behöver göra mer för klimatet och riva hindren för en effektiv klimatpolitik , en politik där marknaden inte styr utan en politik som tar ansvar för klimatomställningen.

För vi vill avskaffa klimatskadliga subventioner. Vi behöver fasa ut det fossila och få de klimatvänliga alternativen på plats.

Vi vill stärka samarbetet i EU för att minska: bedrägerier – kriminella gäng som lurar till sig pengar och skatteflykt – för varje år förlorar Sverige stora summor skattepengar till skatteparadis som skulle ha använts till skola, sjukvård och polis i Sverige.

Och kom ihåg En effektiv brottsbekämpning kräver breda insatser som berör hela samhället.

Och till slut vi anser att målet med all utrikespolitik och säkerhetspolitik måste vara att skapa förutsättningar för fred mellan länder.

Folkrätten ska alltid ligga till grund för hur Sverige och EU agerar i krig och konflikter.

Vi ska stödja Ukraina och även att Ukraina ska släppas in i EU och att EU ska hjälpa Ukraina att bygga upp ett fritt land igen och Hamas terrorattack i oktober ger inte Israel rätt att döda och vi säger Ceacefire now.

Vi är det enda svenska partiet i EU-parlamentet som konsekvent röstat för vapenvila i Gaza.

Istället för att stänga Europas gränser för människor på flykt bör Europa arbeta för att alla länder hjälper dessa människor på ett rättvist och solidariskt sätt där vi vill se säkra och lagliga vägar för ingen människa ska behöva dö på väg till Europa och vi anser också att EU behöver göra med för att förebygga krig så att färre behöver fly.

Fred i världen skapas genom rättvisa, demokrati och jämlikhet.

Som sagt rösta för klimatet, för jämlikhet, för rättvisa, för löntagarnas rättigheter, för folkrätt både i Ukraina och Gaza och rösta på Vänsterpartiet.

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk