Kommunalpolitik

Rapport från Kommunfullmäktige 2023-09-28

Rapport från Kommunfullmäktige 28 september 2023 

Då var det dags att ta beslut om budget 2024 och plan 2025–2026 och detta var det största ärendet på dagordningen och mötet började redan klockan 13.00.  

Alla partier fick möjlighet att hålla varsitt lite längre inledningsanförande innan debatten.  

Till mötet lämnade vi i Vänsterpartiet Höganäs in förslag på en 50 öres skattehöjning samt sänkning av arvoden för kommunpolitiker. Det gör vi för att vi vill finansiera barnomsorg på obekväm arbetstid, avgiftsfria barnkulturarrangemang, toleransresor med kommunal finansiering, socialpedagog med placering Kullagymnasiet, matdistributionen inom hemtjänst tillbaka i egen regi och sex timmars arbetsdag på någon arbetsplats i kommunen för att nämna några av våra budgetförslag.  

Jag använde mig av Powerpointpresentation och gjorde följande inledningsanförande:  

Ordförande, ledamöter, åhörare och webbisar  

Då var det dags för budgetdebatt och vi vet troligen alla här att läget är tufft just nu. Fast vi kan vara oense om förklaringen och vad som behövs egentligen. det tas upp om Inflation men inte så mycket om regeringens nedskärningsbudget som inte kompenserar för kostnadsökningar som är ett exempel till. Kan vara bra att ha det i tankarna med tanke på budgetläget. Men vi vet också att det är i tider av kris som välfärden behövs som mest.

Det är nu barn behöver tillräckligt många trygga vuxna i förskola och skola, det är nu det behövs fler händer i vård och omsorg, det är nu vi måste se till att behålla kvaliteten i våra verksamheter.

Nu till vår kommun Höganäs och dagens förslag till budget 2024 och plan 2025-2026.  

Grunden för vårt budgetförslag är gemensam välfärd med god kvalitet och med goda arbetsvillkor. Vänsterpartiet är ett parti som arbetar för rättvisa och jämlikhet och vi vill utveckla och förbättra vår gemensamma välfärd.

Vi menar att välfärden utvecklas bäst genom att vi visar tillit till personalens kunnande och engagemang. Med mindre detaljstyrning och mer personalstyrning och mer personalinflytande blir välfärdsarbetena mer attraktiva och kvalitén höjs. Det som riktigt spelar roll för en bra välfärd är en kontinuitet i personalen. Det betyder att personalen behöver ha en bra arbetsmiljö och trivas på sitt arbete så de håller sig friska och stannar kvar på sitt jobb.

Genom att fokusera på den verksamhet som finns kan det bara bli bättre. Viktigt att arbeta för att minska löneskillnader och arbeta för jämställda löner och rätt till heltid.

Vi vet att personalen gör ett fantastiskt arbete för våra barn, ungdomar och äldre och det gäller alla som arbetar inom våra olika förvaltningar, allt ifrån räddningstjänst till kultur och fritid.

I budgeten läser vi att speciellt de olika nämnderna har fått sina ramar utökade med totalt cirka 7 miljoner per år och lite mer till socialnämnden för omställning till ny socialtjänstlag och extra till Höganäs Omsorg för tillfälligt ökade pensionskostnader och det är ju bra.  

Dock ser vi samtidigt som de ska behålla kvalitén i verksamheterna så ska det skapas nya metoder och arbetssätt plus effektiviseras och prioriteras och bland annat Kommunal och Sveriges Lärare vet vi ser en oro över att föreslagen budgetram inte ska kunna leva upp till målen att vara en arbetsgivare i framkant samt en ökad måluppfyllelse.  

Även att bland annat Vision, Sveriges Lärare, Sveriges skolledare och Kommunal ser vikten av att säkra upp skäliga lönenivåer i budgetarbetet.  

Det må vara att majoritetens budgetförslag är mycket återhållsam med ett finansiellt mål om 0,5 % 2024. Det må vara att just vår kommuns budget inte involverar direkt besparingskrav som andra kommuner för det är ju som sagt viktigt att tänka långsiktigt och inte ta kortsiktiga beslut som blir dyrare och skapar oro.

Och även om det kanske inte här tas upp så ser vi att det läggs beslut om att ta bort bra tillskrivning av hjälpmedel via kommunen och om att privatisera den personliga assistansen.  

En ska komma ihåg att när det pratas om effektiviseringarna så kan vi ju undra hur effektiv en människa ska bli och om det handlar om hur mycket snabbare man kan byta en blöja på ett barn från ett år till ett annat eller med hur många sekunder kan hemtjänstpersonalens toalettbesök förkortas så tror vi att det kommer mer bidra till att personal tvingas öka tempot i arbetet med uppenbar risk för att den arbetsrelaterade ohälsan ökar.
 

För samtidigt som det ställs konstanta krav på att effektivisera så ser vi ju inte direkt att det ställs samma krav på resurser från majoriteten och då kommer det i längden bidra till en sämre kvalité men på bekostnad av personalens arbetsmiljö. Alltså effektiviseringar kommer leda till besparingar och nedskärningar som vi ser på det. 

Om man då skriver att man ska alltid ska tänka i effektiviseringstermer kan det ju då menas att man vill se någon generell form av besparing men man kallar det inte det. Och att vi då mer uppfattar det som att man vill se besparingar men utan riktlinjer på hur det ska gå till.  

Det är lätt att skriva in i text om fortsatt behov av effektiviseringar men tydligen svårare att tala klarspråk om hur de ska gå tillväga och en kan inte bara lämna över det till förvaltningarna. Det måste finnas en rimlig balans mellan överskottsmål och vad verksamheten klarar och vad som krävs för att uppnå målen i verksamheten.
 

Det ska faktiskt inte glömmas bort att det är människor det handlar om och inte maskiner.  


I vårt budgetförslag så fokuserar vi lite extra på olika delar i våra verksamheter då vi ser att det kan finnas investeringar och förslag till en kommunal budget som man säger att det går bra för Höganäs Kommun även om läget kan bli sämre.

Men samtidigt uppfattar vi från Vänsterpartiet är den än för slimmad och underfinansierad så de extra satsningar som hade varit bra inte blir genomförda utan skjuts på framtiden. 

Vad jag vill komma till, jo när budget tas och får en majoritet (även om en kan röst emot) för att antas så arbetas det utifrån den sen men har de verkligen fått de rätta förutsättningarna, är den rätt finansierad från början? 

Vänsterpartiet vill härmed med våra budgetförslag påvisa att vi vill se mer för verksamheterna för visst satsa på investeringarna och det yttre men en ska också tänka på att det inre är lika viktigt om än mer viktigt för en kommun. 

För Vänsterpartiet är det centralt att ett politiskt uppdrag är ett hedersuppdrag från väljare och medlemmar och att arvoden ska finnas för att ge de praktiska förutsättningarna som behövs för att utföra sitt uppdrag, inte för att berika sig på. Vi vet att arvoden har höjts och vi anser att det behövs ökade resurser till vård, skola och omsorg – inte till politikerna. 

Våra budgetförslag som vi visar idag skulle bland annat ge ett första steg till barnomsorg på obekväm arbetstid, avgiftsfria barnkulturarrangemang, läxhjälp i skolan, toleransresor och ökade resurser till de två större nämnderna, utbildningsnämnden och socialnämnden och sex timmars arbetsdag också. 

För det är ju lätt att säga att en inför toleransresor igen men kallar det för toleransfrämjande åtgärder och att de ska genomföras utan då rätt ekonomi för det. För skolorna ska inte behöva välja mellan dem och annat inom deras interna budget.

Det är viktigt att möjligheten till toleransresor finns där för dagens ungdomar i vår kommun just med tanke på ökad rasism och nazism. För toleransresor handlar inte bara om själva resan utan vad som görs innan, under och efter resan.  

Och det vill vi finansiera med en 50-öres skattehöjning och sänkning av politikerarvoden just för att påvisa det jag sagt tidigare. 

Jag yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag till budget samt bifall till våra egna tilläggsyrkanden. Under debatten gick jag upp i talarstolen angående kompetensförsörjning, vikten av bra arbetsmiljö och bra arbetsvillkor för personal, vikten av toleransresor och barnomsorg på obekväm arbetstid.

Tog även replik på att det visst ska vara 80 och inte bara 7 miljoner i budgetramar och det är ju bra och att organisering, folkbildning, civilsamhället och volontär är bra att det finns och något som vänsterpartister jobbar med och för.  

Efter avslutad debatt var det dags för beslut och där lämnade Vänsterpartiet in en skriftlig reservation mot besluten att avslå våra budgetförslag och tilläggsyrkande.  

Till kommunfullmäktige lämnade vi också in en interpellation om anmälningsplikt inom kommunal verksamhet. Den handlar om att tillskriva regeringen om att anmälningsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet.  

Emma Wennerholm, gruppledare Vänsterpartiet Höganäs 

Vänsterpartiet Höganäs Budgetförslag Kommunfullmäktige 28 september Skattesats Antagande av Budget 2023 och Plan 2024-2025 Finansiering av våra budget förslag och tilläggsyrkande Budgetförslag och tilläggsyrkande 28 september Skriftlig reservation budget förslag KF 28 september interpellation

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk