Kommunalpolitik
En porträttbild av Emma Wennerholm

Rapport från kommunfullmäktige 2022-04-28

Rapporten från kommunfullmäktige kan innehålla både ärenden där jag varit upp och röstat bifall till kommunstyrelsens förslag till beslut men även ärenden där jag yrkat på annat förslag till beslut än vad som är i handlingarna.

Det första ärendet jag var upp på var om en ny gemensam verksamhet med Höganäs Keramiskt center och Höganäs Museum och Konsthall.

Jag höll följande anförande:

Ordförande, ledamöter, åhörare och lyssnare

Som jag ser det så tycker jag att båda verksamheterna Höganäs Keramiskt center och Höganäs Museum och Konsthall är något vi ska vara stolta över att vi har i vår kommun och när vi nu ska ta beslut om en ny gemensam verksamhet så fanns det speciellt en sak som var viktig för mig när jag skulle läsa handlingarna.

Det är oerhört bra att ha med sig de som påverkas mest av en förändring så det var verkligen viktigt för mig att styrelserna i Höganäs Museum och Konsthall och Höganäs Keramiskt center ställde sig positiva till att verka för en samordning av verksamheterna med en gemensam ledning och en gemensam lokalisering på Höganäs Övre.

Och med det jag har sett i handlingarna plus de svar på frågorna från Kommunstyrelsen så yrkar jag bifall till kommunstyrelsens förslag som även blev beslut.

Nästa ärende jag var upp i var antagande av riktlinjer för informationssäkerhet samt personuppgifter i Höganäs Kommunkoncern.

Jag höll följande anförande:

Ordförande, ledamöter, åhörare och lyssnare

Tycker det är oerhört viktigt att man ska värna och skydda den personliga integriteten för de personer vars uppgifter är föremål för behandling. Och att all informationshantering ska ske med respekt för den enskildes integritet och rättigheter som det står i handlingarna i detta ärende.

När jag läser igenom handlingarna så anser jag att de är väl genomtänkta och ger en tydlig bild och tillräcklig fakta och bra riktlinjer som gör att jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag som även blev beslut.

På detta möte var ett av ärenden vår motion, om att stoppa timanställningar, som vi lämnade in 22 februari 2021.

Där jag höll följande anförande:

Ordförande, ledamöter, åhörare och lyssnare

Först vill jag tacka för svaret på motionen, om än det är över ett år sen jag lämnade in den. När jag lämnade in den var det speciellt med fokus på vad som hade kommit fram i samband med Coronakommissionens rapport där det togs upp om hög andel timanställda inom bland annat äldreomsorgen.

Min uppfattning när jag läser svaret är att vi kan vara överens om att det är bra med att så långt som möjligt ha kontinuitet i verksamheten och därmed ha ordinarie medarbetare på plats. Att det är viktigt med heltid som norm och att man ser en minskning av timanställningar eller intermittenta som nämns i handlingarna.

Vi kan förstå att det kan finnas de som kan vara aktuella för arbeta som timanställd än längre vikariatet eller annan anställning men samtidigt det är eller har i grunden inte samma trygghet som längre vikariat eller tillsvidare anställningar.

Visst kan det låta drastiskt att vilja stoppa en sorts anställning men samtidigt så tog vi upp i motionen att hitta andra lösningar och att i svaret tas upp att man ser en minskning och inte någon ökning.

Vi kan som sagt hålla med i sak men samtidigt tycka olika och därför ser förslag till beslut att avslå där jag yrkar idag besvarad men tack återigen för svaret.

Jag yrkade mer på besvarad just för att jag tycker att svaret på motionen är mer besvarad än avslagen och även det som kom fram under debatten om att man arbetar för att minska och håller med om kontinuitet i verksamheten.

Socialdemokraterna yrkade även på att motionen skulle anses besvarad men beslut blev att avslå motionen. Ett beslut som jag reserverade mig emot.

Nästa ärende jag var uppe i var om svar på motion angående tiggeriförbud i Höganäs ordningsföreskrifter från socialdemokraterna.

Jag höll följande anförande:

Ordförande, ledamöter, åhörare och lyssnare

Jag yrkar bifall på motionen och det baserar jag på att jag anser att det fruktansvärt inhumant med bestämmelser som förbjuder eller allvarligt byråkratiserar möjligheterna för människor i nöd att be medmänniskor om hjälp. Att förbjuda tiggeri som symptom på fattigdom är lika stolligt som att utförsäkra sjuka och tro att de ska bli friska.

I Sverige har vi det generellt bättre än i de flesta länder i världen. All insamlingsverksamhet bygger på att det finns frivilliga givare – ingen är tvungen att ge. Men inte behövde vi nya regler för att förneka behövande rätten att be om en gåva för att något linda nöden.

Självklart vill vi i Vänsterpartiet inte se ett samhälle där människor tvingas tigga för att klara sig för dagen. Vi har och kommer alltid arbeta för ett välfärdssamhälle där människor får stöd och hjälp och inte hamnar mellan stolarna.

Det är sociala reformer och insatser för att stötta människor som leder till vägen ut ur fattigdom, både här i Sverige och runtom i Europa. Fattigdom bekämpas med en rättvis fördelningspolitik och minskade samhällsklyftor, inte med förbud.

Att vara emot tiggeriförbud är inte detsamma som att vara för tiggeri. Vi i Vänsterpartiet är emot att människor ska behöva tigga för sin överlevnad. Men ett tiggeriförbud löser inte problemet, utan det flyttar bara problemet någon annanstans.

Det går nämligen inte att förbjuda fattigdom. Ett tiggeriförbud eller ett krav på tillstånd som tydligt syftar till det samma, är att sparka på människor som redan ligger ner.

Och precis som när majoritetens förslag om att införa tillstånd för tiggeri bifölls och innebar att man kriminaliserar fattigdom och det är absurt att uppmana människor att söka tillstånd för att be om pengar.

Förbud mot tiggeri eller tillståndskrav innebär i realiteten ett förbud mot vissa individer eller grupper att vistas i en kommun och ger legitimitet för att avhumanisera ekonomiskt och socialt utsatta grupper och människor.

Fattigdom och diskriminering kan endast bekämpas med rättvisa och jämlikhet – inte med förbud och hat.

Och just därför yrkar jag på bifall på socialdemokraternas motion om att tredje meningen i Höganäs ordningsföreskrifter § 18 stryks.

Under debatten yrkade Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet på bifall men efter avslutad votering blev beslut avslag på motionen. Ett beslut jag reserverade mig emot.

Emma Wennerholm, gruppledare Vänsterpartiet Höganäs

Dela den här sidan:

Kopiera länk