Rapport från kommunfullmäktige 2019-02-28
På kommunfullmäktigemöten kan det vara ärenden som är bra och jag yrkar på bifall och ärenden där vi från Vänsterpartiet yrkar på avslag och detta möte var ett sådant kommunfullmäktige.
Jag kommer att kort redogöra för de ärenden jag yrkade bifall på med kort text och på det ärende om bildandet av markbolag där jag yrkade på avslag med mitt anförande som jag höll och även lämnade in en skriftlig reservation.
På ärende 6 om placering av nytt bibliotek/kulturhus yrkade jag på bifall för den föreslagna platsen som är bibliotekets nuvarande plats.
Jag tog upp om att jag gärna också ser att det undersöks vilka behov och önskemål som finns angående biblioteks- och kulturverksamheter, som till exempel att lyssna och ta in tankar och förslag från personal inom bibliotek och även andra inom kulturförvaltningen. För när det nu vidare ska ges förslag på utformning och gestaltning så anser jag att dessa tankar är bra att ha med sig.
Och att också ha i åtanke på de redan bra biblioteks- och kulturverksamheter vi har i vår kommun för att utöka och utveckla men ändå behålla det som vi har. Bland annat med tanke på att Höganäs Bibliotek ligger i topp i Skåne med både besökare och lånade böcker per invånare. I mitt anförande tog jag också upp att det är oerhört viktigt att platsen är tillgänglig för alla.
På ärende 7 om utveckling av Höganäs hamnområde så yrkade jag även här på bifall för lagt förslag men i mitt anförande tog jag upp att Vänsterpartiet vill att hamnområdet bevaras och utvecklas som ett område för alla i Höganäs, som ett område för rekreation, gemenskap och båtliv. Vi menar att det är viktigt med mötesplatser där alla är och känner sig välkomna.
Gemensamma grönområden är värdefulla, inte minst för de som inte har tillgång till egna trädgårdar. För mig, liksom som för många höganäsbor, så är vårt gemensamma hamnområde en viktig del av Höganäs själ och charm.
Höganäs hamn ska kunna fortsätta användas som hamn, både som småbåtshamn och industrihamn.
Vi vill inte att hamnområdet privatiseras. Höganäs hamn ska inte exploateras med hotell och bostäder och det har vi sagt från början så ser detta ärende lite med skeptiska ögon då det ändå tas upp att bygga småskaligt och vad det då kan innebära för vad vi anser och tycker angående Höganäs Hamnområde är lite oklart.
På ärende 15 om bildandet av Höganäs Mark- och Exploatering AB yrkade jag på avslag och höll följande anförande:
“Ordförande, ledamöter och åhörare
Vill börja med att jag vet att det föreslagna bolaget är ett 100% ägt kommunalt bolag men åter igen det är ett kommunalt bolag och inte kommunal verksamhet.
När en kommunal verksamhet bolagiseras lämnar ägaren (kommunen) över kontroll och styrning av verksamheten till bolagets ledning (VD/styrelse). Det skapar en separation av ägande och kontroll, ett avstånd mellan ägarna å ena sidan (kommunfullmäktige, de ansvariga politikerna) och bolagets ledning å den andra (styrelse och eventuell VD). När kommunal verksamhet bolagiseras flyttas den ut från förvaltningen och blir en egen juridisk person och en från kommunen självständig organisation. Sammantaget skapar detta problem med insyn, kontroll och ansvarsutkrävande.
Och vi ska också komma ihåg att det inledningsvis föreslås att utse en styrelse på fem ledamöter, rätt få personer som ska vara högst ansvariga i bolaget samtidigt som de sitter i planutskottet. Få personer med mycket mer insyn och styrning i vad som ska byggas upp i markreserven vad jag tror att det är nu.
Självklart kan anledningar utläsas i handlingarna varför förslaget till bildandet av markbolag ska beslutas idag men kopplingen är ju direkt till de politiska besluten som tagits i budget, finansiella mål, vision och strategier och även där finns det skillnader mellan troligen en majoritet här och vi i Vänsterpartiet som tycker något annat.
Vänsterpartiet är principiellt kritiskt till bolagisering av kommunal verksamhet. I partiprogrammet står följande (s.32): ‘Offentligt ägda företag är nödvändiga verktyg för att ta till vara samhällsintresset på en kapitalistisk marknad, men bolagisering får inte användas för att anpassa den offentliga sektorn till det privata näringslivet eller förbereda privatiseringar.’ Oavsett vad tanken är med bolaget i framtiden så ser jag ändå en risk med detta förslag som läggs idag.
På lokalnivå har vi tagit ställning mot bolagisering av kommunal verksamhet, bland annat vid bolagisering av delar av socialnämndens verksamheter.
Vänsterpartiets huvudargument mot bolagisering av kommunal verksamhet har varit att det dels leder till bristande insyn och kontroll, dels anpassar offentlig verksamhet till det privata näringslivet (det kommunala bolaget ska enligt aktiebolagslagen verka för vad som är bäst för bolaget det vill säga göra vinst, vilket i regel står i konflikt med samhällsintresset/medborgarnas intresse)
Och i handlingar knappt någon direkt konsekvensbeskrivning utan väldigt få argument emot men det är klart det kanske en inte ska förvänta sig när en vill genomför detta rätt snabbt utan någon direkt debatt.
Ja det är helt rätt för er del att bedriva borgerlig politik med det mandat ni fått och driver i budget, finansiella mål och vision men det är åt andra sidan vår demokratiska skyldighet att motverka det eller ifrågasätta och inte hålla med.
Mot bakgrund av dels vår principiella ståndpunkt, dels hur Vänsterpartiets agerat lokalt i liknande situationer tidigare yrkar vi avslag till bolagisering av kommunens markaffärer.
Bolagiseringen riskerar att leda till sämre insyn och kontroll över en central fråga: Kommunens markinnehav och därför avslag till bildandet av Höganäs Mark- och Exploatering AB.”
Vänsterpartiet var det enda partiet som yrkade på avslag så det blev ett bifall från en majoritet men jag lämnade in en skriftlig reservation efter kort debatt och beslut.
Två följande ärende var om bildandet av naturreservatet Vitsippeskogen (Jonstorp 38:2) som jag tycker är ett riktigt bra beslut.
Det gäller även beslut om rese- och mötespolicy för Höganäs Kommun där omfattningen är alla medarbetare och förtroendevalda i Höganäs Kommun och dess bolag. Det är också viktigt att den blir känd inom verksamheterna så den blir ett levande dokument.
Emma Wennerholm, gruppledare Vänsterpartiet Höganäs