Kommunalpolitik
En porträttbild av Emma Wennerholm

Rapport från kommunfullmäktige 2019-01-31

Då var det dags för första mötet för detta år och på dagordningen var det inte denna gång så många ärenden men på ärende 6 om strategisk kompetensförsörjningsplan gjorde jag följande anförande:

Ordförande, ledamöter och åhörare

Jag tror att alla här vet att det kommer bli tufft det närmaste åren med kompetensförsörjningen och vilka behov av personal som vi kommer att behöva både nu och i framtiden för att möta upp de behov som vi ser att vår gemensamma välfärden behöver.

Vi kan skilja oss åt partierna emellan om vad vi vill se, vi i Vänsterpartiet ser ju bland annat att 6 timmars arbetsdag, minska löneskillnader, bättre arbetsvillkor och bättre arbetsmiljö och vi menar att välfärden utvecklas bäst genom att vi visar tillit till personalens kunnande och engagemang.
Det som riktigt spelar roll för en bra välfärd är kontinuitet i personalen. Det betyder att personalen behöver ha en bra arbetsmiljö och trivas på sitt arbete så de håller sig friska och stannar kvar på sitt jobb. Genom att fokusera på det och fokusera på den verksamhet som finns kan det bara bli bättre.

Det gäller både att se vilka behov som finns i framtiden, vilka behov vi har nu och att hur vi ska möta dem och då anser jag att det är bra med en gemensam strategi för kompetensförsörjning och i handlingarna hittar jag många bra områden och mål som är viktiga för framtiden. Dessa är: Arbetsfördelning , medarbetarsamtal , arbetsplatsträff , jämställdhet , mångfald , likabehandlade rekrytering , arbetsplatsförlagd lärande , närvarande ledarskap , ett systematiskt arbetsmiljöarbete, heltid som norm, främja en god arbetsmiljö, hur arbetstider, bemanning och arbetsmiljö ser ut, skapa möjligheter för karriärvägar, utnyttja nätverk, skapa engagemang, varje medarbetare ska känna sig sedd, hörd, respekterad och medskapande, digitala verktyg, visa på fördelar på att jobba i vår kommun för att nämna några saker.

Dock skulle jag vilja ta upp att bristen på förskollärare har varit stor länge, men nu är alltså även bristen på barnskötare stor i landets förskolor. I dag saknar totalt 28 procent av all personal som arbetar inom förskolan utbildning för att arbeta med barn, enligt siffror från Skolverket. Så visst förskollärare är ett bristyrke men barnskötarnas roll i förskolan är också viktigt och enligt mig är barnskötarna ett bristyrke och kommer vara så i framtiden. Barnskötarna ska vara inkluderade i kompetensförsörjningen i förskolan, inte exkluderade.

Självklart är det alltid bra med förebyggande arbete och det är viktigt att när vi nu antar en strategisk kompetensförsörjnings plan arbetar vidare med den ute i verksamheterna för behovet finns och kommer att bli ännu viktigare framåt.

Sen skulle jag rekommendera att vi politiker som arbetar med budget också har med oss denna plan i samband med budget för behoven finns och då ska också resurserna finnas där som möter upp behoven.

Och som det nämns i planen så ska varje förvaltning titta över sina behov och använda sig av planen och mallarna i det fortsatta arbetet.

Jag yrkade bifall till att anta strategisk kompetensförsörjningsplan och beslutet blev att anta den strategiska kompetensförsörjningsplanen.

Vidare var det två ärenden där jag inte höll något anförande i talarstolen men jag vill ända redogöra för hur jag agerade vid voteringarna.

En motion från Centerpartiet var uppe om att inrätta ett trygghetscenter och trygghetsvärdar där förslaget på beslut var avslag men efter debatt så blev det votering på ett tilläggsyrkande där jag valde att avstå.

Jag avstod vid votering av ett tilläggsyrkande från Centern om en översyn av resurser och samordning av dessa för att dokumentera arbetet med trygghetsskapande och förebyggande arbete då jag både förstår varför de lägger det tilläggsyrkande men kan även instämma i kommunledningskontoret yttrande från kommunchef och säkerhetssamordnare att det är främst polisens uppgift att upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt att förebygga och beivra brott.

I kommunen finns olika aktörer nära lokaliserade varandra som redan har ett aktivt samarbete. Flera av dessa funktioner och organisationer träffas regelbundet varje vecka och vi har ett brottsförebyggande råd (BRÅ) plus att det bedrivs även olika trygghetsskapande projekt inom kommunen och det är därför inte aktuellt i nuläget med ett trygghetscenter och trygghetsvärdar.

Då tilläggsyrkandet blev bifallet av en majoritet så lär vi återkomma i denna fråga framöver.

Det andra ärendet var om trafiksäkerhetsprogram för Höganäs tätort som är bra men där Liberalerna yrkade på att göra Trafiksäkerhetsprogram för övriga delar av kommunen och vid votering röstade jag ja men blev en majoritet för nej. Jag röstade ja eftersom jag tycker det var ett bra förslag men även om det blev avslag så hoppas jag det kan bidra till diskussion och senare förslag om att ändå göra det i framtiden.

Emma Wennerholm, gruppledare Vänsterpartiet Höganäs

Dela den här sidan:

Kopiera länk