Debatt

Bygg ett riktigt bra bibliotek i Viken

När nu en stor investering görs i Vikenskolan vill vi i Vänsterpartiet att vi samtidigt utnyttjar tillfället att skapa ett väl fungerande och modernt bibliotek som är anpassat efter de behov som finns i Viken.

Den lösning vi förordar är att nuvarande folkbibliotek och skolbibliotek ersätts med ett integrerat folk- och skolbibliotek. Organisatoriskt vill vi att biblioteket har kultur- och fritidsutskottet som huvudman. Biblioteket ska vara bemannat av fackutbildade bibliotekarier. Vi vill alltså se en lösning som den i Jonstorp, som visat sig fungera mycket väl. Det ska vara ett modernt, meröppet bibliotek.

Avgörande är att fackutbildade bibliotekarier anställs, att biblioteket har en huvudman som verkligen vet hur bibliotek ska drivas samt att biblioteket ingår i den väl fungerande organisation som folkbiblioteken och de integrerade biblioteken i Höganäs ingår i.

Om vi vill att invånarna, särskilt barn och ungdomar, i Viken ska få ett riktigt bra bibliotek är ett integrerat bibliotek den bästa lösningen. Det är också mer kostnadseffektivt än att driva folkbibliotek och skolbibliotek separerade från varandra.

Vikenskolans skolbibliotek har länge, trots att det är en av kommunens största skolor, varit eftersatt. det är dags att vi ändrar på det nu och bygger ett lika bra bibliotek i Viken som det vi har i Jonstorp.

Emma Wennerholm (V)

Insändare publicerad i Helsingborgs Dagblad 2016-05-08.

Dela den här sidan:

Kopiera länk