Debatt

Kommunen måste värna om varenda skattekrona

På fullmäktige den 19 april behandlas en motion från Vänsterpartiet. I motionen vill vi att Höganäs kommun tar fram regler för inköp, anbud och upphandlingar som utesluter företag som har kopplingar till skatteparadis.

Bakgrunden till vår motion är det faktum att stora belopp av de skatter vi betalar till vård, skola och omsorg varje år försvinner bort i skattefria vinster till privata företag. Ett konkret exempel är Attendo, som enligt Skatteverket taxeringsår 2010 undanhållit 130 miljoner kronor från beskattning.

Enligt Péter Kovács (M) är det inte möjligt för Höganäs kommun att välja bort att samarbeta med företag som undanhåller skatt. Som vi upplyste om i vår motion har dock Kalmar och Nybro infört en sådan regel. Även Malmö håller nu på att ta fram en upphandlingsmodell som ska utesluta skattesmitande företag. En skillnad mellan Malmö och Höganäs är att Malmö har ett rödgrönt styre. Med det följer andra ambitioner än de privatiseringsambitioner som driver ett blått styre.

Péter Kovács skriver i sitt svar på vår motion att de ideologiska skillnaderna mellan högeralliansen och Vänsterpartiet är stora vad gäller det totala skattetrycket i samhället.

Det stämmer. Vänsterpartiet anser att det inte är ansvarsfullt med skattesänkningar när det finns stora investeringsbehov för välfärd, klimat och arbete.

Skillnaden mellan höger och vänster visar sig också genom hur vi vill använda våra gemensamma skattemedel. Vänstern vill inte att våra skatter försvinner bort i privata vinster.

I Höganäs vill vi avskaffa utmaningsrätten. Varje utmaning kostar mellan 20 000 och 100 000 kronor. Dessa pengar kan användas bättre, till exempel genom att erbjuda fler ungdomar kommunala sommarjobb.

Inger Nilsson
Emma Wennerholm
Vänsterpartiet Höganäs

Insändare publicerad i Helsingborgs Dagblad 2012-04-19.

Kommunfullmäktiges handlingar 2012-04-19.
Inga pengar till skatteparadis” (Sydsvenskan 2012-03-30).

Dela den här sidan:

Kopiera länk